Belföld

Vajnát nem zavarják a „hülye kommentek”

andy vajna (andy vajna)
andy vajna (andy vajna)

Orbán halat vacsorázott, amikor Schwarzeneggerrel találkozott a filmipari kormánybiztosnál, mert böjtöl.

Javulnak a magyar filmek – véli Andy Vajna, aki az Origónak azt mondta: egyre több film van, ami tetszik neki, bár elsősorban az számít, hogy a hazai közönség és a nemzetközi fesztiválok látogatói mit szólnak az alkotásokhoz. Nem csalódott amiatt, hogy a magyar alkotások nem hoznak nyereséget, mert nem az a cél, hogy pénzt hozzanak, hanem az, hogy visszahódítsák a nézőket a moziba és megnyerjék a fesztiválokat – jelentette ki.

Habony nem ad tanácsot a Filmalapnak

Vajna kormánybiztosként Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak tartozik elszámolással, de soha nem beszélt velük arról, hogy mennyire tetszenek nekik a filmalapos filmek. Habony Árpád viszont soha nem ad tanácsot a Filmalapnak – jelentette ki az interjúban.

A Toldi-film elutasítása kapcsán elmondta: szerinte Pálfi György rendező „furán viselkedett”, mert felajánlották neki, hogy behozzák Vic Armstrong kaszkadőrszakértőt a filmbe, de Pálfi ezt elutasította. Armstrong elismert szakember, Steven Spielberg és George Lucas is alig várja, hogy vele dolgozhasson, mert ő készíti a legjobb akciójeleneteket – mondta Vajna. Pálfi eddig egyetlen akciófilmet sem rendezett, azt meg kell tanulni, mielőtt kétmilliárd forintot kap rá – közölte Vajna, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben úgy kellett kezelniük az elismert rendezőt, mint egy elsőfilmest, Pálfi viszont úgy érezte, hogy beleavatkoznak a művészi szabadságába.

 Hír24 / Kummer János

Bécsi szelet és hal volt vacsorára

Vajna büszke rá, hogy a GDP sokkal nagyobb százalékát termeljük ki a nálunk forgatott külföldi filmekből, mint más európai országok. Az itt készült filmekre ráfordított minden egyes forinton negyvenkét fillért keres az ország. Az ország hírneve szempontjából is megéri, ha az szerepel a címlapokon, hogy Budapesten rendez Ridley Scott, vagy nálunk járt Angelina Jolie és Brad Pitt.

Vajnát az interjúban arról is kérdezték, hogy nemrég az ő lakásában találkozott a Magyarországra látogató Arnold Schwarzenegger és Orbán Viktor. Ők már régóta ismerik egymást – magyarázta a kormánybiztos. Mikor Orbán először volt miniszterelnök, Schwarzenegger meglátogatta és összebarátkoztak. Olyan kapcsolat alakult ki köztük, hogy ha Orbán Los Angelesbe megy, vagy Schwarzenegger Budapestre, mindig meglátogatják egymást. Legutóbb mindketten ott maradtak vacsorára is Vajnánál – mivel Orbán böjtöl, halat szolgáltak fel, Schwarzenegger osztrák gyökereire való tekintettel pedig bécsi szelet is volt.

Nem Kálomista lesz a következő

Vajna egyelőre nem gondolkodik azon, hogy másnak adja át a stafétabotot, nem keresett még olyan embert, aki tovább tudná vinni a Filmalap igazgatását, de biztos lesz ilyen, ha szükség lesz rá – mondta. De szerinte nem Kálomista lesz az, mert neki „semmi érdeke nem fűződik hozzá, hogy ezt csinálja”.

Arra a kérdésre, hogy ’56-os menekültként aggódik-e a keleti nyitás politikája miatt, azt mondta: ő nem politikus, a békét szereti. Simicska gecizését modortalan baromságnak nevezte, amin sírni kéne, nem nevetni. Az urizálással kapcsolatban pedig megjegyezte: ha az embereknek nincs más dolguk, mint hogy „a Facebookon hülye kommenteket írjanak és ez őket boldogítja”, akkor csinálják, őt nem zavarja. Nem foglalkozik azzal, hogy meggyőzze azokat, akik úgyse szeretik, arról, hogy szeressék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik