Kultúra

Meghalt Richard Glatzer

Richard Glatzer (Richard Glatzer)
Richard Glatzer (Richard Glatzer)

A Megmaradt Alice című Oscar-díjas film egyik rendezője 63 éves volt.

Richard Glatzert 2011-ben diagnosztizálták az ALS-sel, azaz a Lou Gehrig-betegséggel, amiben Stephen Hawking is szenved. A CNN tudósítása szerint az író-rendező kedden, Los Angeles-ben hunyt el.

Glatzer férjével, Wash Westmorelanddal írta és rendezte a Megmaradt Alice (Still Alice) című filmet, amelynek főszereplője, Julianne Moore Oscar-díjat kapott. A film 23 napig tartó forgatása során Glatzer iPadje szöveget hanggá alakító applikációjának segítségével értekezett a stábbal, egy ujját használva a kommunikációhoz.

A New Yorkban született Glatzer angolból doktorált a Virginia Egyetemen mielőtt filmes és televíziós pályafutása elkezdődött volna. 1995-ben ismerkedett meg Westmorelanddel, a pár négy filmet készített együtt. 2006-ban Quinceanera című alkotásuk elnyerte a Sundance Filmfesztivál zsűrijének nagydíját és egyúttal a közönségdíjat is – írja az MTI.

Glazter televíziós munkái közé tartozott a Road Rules, a Divorce Court és a Topmodell leszek! című produkció.

Pályafutását a Still Alice koronázta meg. Tavaly, a film bemutatása után így nyilatkozott: “ironikus, hogy leromlott állapotomban voltam képes olyan filmet készíteni, amelynek megalkotásával mindent elértem, amit valaha kívántam”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik