Kultúra

Madách-díjat kap Vidnyánszky

Vidnyánszky Attila (Vidnyánszky Attila)
Vidnyánszky Attila (Vidnyánszky Attila)

Nógrád megye korábban többek közt Jankovics Marcellnek,  R. Várkonyi Ágnenek, valamint posztumusz Lukács Margit színművésznek ítélte oda az elismerést.

Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Madách-ünnepségen pénteken Balassagyarmaton, ekkor adják át Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak a 2015. évi Madách-díjakat is.

Az ukrajnai születésű Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező több mint nyolcvan előadást rendezett húsz színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában és Horvátországban. Előadásai a legjelentősebb európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek rangos díjakat.

Limbacher Gábor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum főmuzeológusa 1992-től a balassagyarmati Palóc Múzeum főmuzeológusa, 2002 és 2003 között megyei múzeumigazgató volt. 2009-től 2014 nyaráig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság főmuzeológusaként és igazgatójaként dolgozott. Kiemelt szakterületei a néprajzi jelenkutatás, a népművészet, a népi vallásosság, népi gyógyászat. 1997-ben jelent meg feleségével közös könyvük, a Népi vallásosság a Palócföldön. 2002-ben készült el a Hazaszeretet, magyarságtudat a népéletben, majd 2003-ban a Kereszténység, államiság Nógrád megye ezer éves történetében című könyve. Balatonakaliban létrehozta a Térségi Muzeális Gyűjteményt és állandó kiállítást.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, Supka Magdolna művészettörténésznek,

Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek. Posztumusz kapta meg a díjat Lukács Margit színművész.
A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes vagy a Mikszáth Kálmán Társaság.
Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik