Kultúra

Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása

Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása montázs (Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása montázs)
Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása montázs (Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása montázs)

Két választás rövid időn belül, Lázár kipécézte a norvégokat, nyári csapások a sajtószabadságra – összesűrűsödtek a belpolitikai események a második negyedére. Természetesen ezekhez is volt pár jó dalunk.

Éves visszatekintésünket zeneszámokkal illusztráló cikksorozatunk előző részében márciusig jutottunk. Most három belpolitikai eseményektől zsúfolt hónapról emlékezünk meg hasonlóképpen.

Április

Az országgyűlési választások április elején újabb négy évre hoztak kétharmados Fidesz-KDNP többséget a parlamentben. Igaz, kicsit rezgett a léc, volt pár nagyon szoros választókerület. Ráadásul Navracsics Tibor helyére 2015 februárjában új képviselőt kell választani, és ez azt jelenti, hogy egy Fidesz-vereséggel köddé válna a kétharmad. Éppen ezért bármennyire is kívánkozva az R.E.M. kiváló Orange crush című dala ide, ezt csak ajánljuk meghallgatásra.

Többek közt azért, mert a Fidesz nem idén nyerte igazán rommá magát, hanem négy éve: akkor a szavazatok 52,7 százalékát és a 176-ból 173 egyéni győzelmet szereztek. Most a voksolók 44,9 százaléka döntött mellettük és a 106-ból 96 egyéni mandátum jött össze. Csak azóta kicsit átírták a választási rendszert.

Éppen ezért hangulatában és tartalmilag is sokkal ideillőbbnek érezzek Kispál és a Borz számát aminek ráadásul felfedeztük egy állati jó koncertverzióját.

Május

Még hátra se dőlhettünk az egyébként eléggé harmatosra sikerülő országgyűlési választási kampányból, és az eredmények kiértékeléséből, mikor újabb szavazás várt ránk: ezúttal az Európai Parlamenti mandátumok sorsáról ikszelhettünk.

Nagy meglepetést senki nem várt, talán az okozott némi csodálkozást, hogy az MSZP-nek sikerült brutálisan leszerepelnie, viszont Gyurcsány Demokratikus Koalíciójában volt mit ünnepelni, sajnos ez utóbbiról még videó is készült (de ezt tényleg csak azoknak ajánljuk, akik vevők a hülye táncolásra).

Ami mellett nem mehetünk még el egy dal nélkül az még az előző hónapban kezdődő történet. Lázár János akkor még Miniszterelnökséget vezető államtitkár írt egy nem túl kedves levelet Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszternek, melyben azt kifogásolta, hogy az Ökotárs Alapítvány osztja szét azt a pénz, amit a magyar társadalom fejlesztésére szántak a norvégok. A furcsa háborúskodás májusban odáig jutott, hogy Norvégia felfüggesztette a Norvég Alapok kifizetését. Lázár pedig teljes körű vizsgálatra kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. 

Mi mással kommentálhatnánk zeneileg azt, hogy Lázárnak sikerült hatalmas fába vágnia fejszéjét, mikor nekiment a norvégoknak, mint a Beatles Norwegian Wood című örökzöldjével?

Június

Lázárról jutott eszünkbe az előző dal, és a júniusi eseményekhez is kötödik a neve. Június másodikán kirúgták Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét. Mindezt pár nappal azután, hogy a lap közölt egy cikket, arról, hogy az ekkor már Miniszterelnökséget vezető miniszternek sikerült korábban hét nap alatt kétmillió forintos hotelszámlát összehoznia (közpénzből). Mondanunk sem kell, hogy hivatalosan sehol nem ismerték el, hogy a két ügy között bármilyen ok-okozati összefüggés lenne, ahogy azt sem, hogy a szerkesztőségen komoly politikai nyomás alatt állt a kormányzattal szemben kritikus cikkek miatt.

A sajtószabadság szénája nem állt valami irigylésre méltóan így a nyár kezdetén, de sikerült még egy ütést bevinnie kormánynak ellene: az Országgyűlés június 11-én döntött úgy, hogy bevezetik a reklámadót, az érintett médiumok, egyes szakmai szervezetek és ellenzéki pártok tiltakozása ellenére. Az év további eseményeinek ismeretében külön érdekes, hogy a példátlanul magas sarc kapcsán egy elemző azt mondta, hogy a reklámadó után jöhet a byte-adó is, azaz megadóztathatják az internetet is. Ez végül mint a mesében: be is jött meg nem is. De ne szaladjunk előre az időben, hisz még csak most kezdődött a nyár a visszatekintésünkben.

Egy dologgal nem számoltak a leginkább az RTL Klubot sújtó adó kapcsán a fideszesek, vagy legalábbis úgy tűnik, mintha nem gondoltak volna rá: az RTL felvette a kesztyűt. Így nyár óta az eddiginél lényegesen több politikai hír kerül adásba kora este az ország legnézettebb csatornáján. A politikusok pedig – ahogy Lázár mondta– rettegve nézik a híradót. Illetve visszavágtak később a maguk módján a kritikusabb hangvételű híradóért, de erről is majd kicsit később.

Most még a júniusra reflektálva, személyes érintettségünk miatt talán megértik, hogy egy kicsit nyersebben fogalmazó zenekartól választottuk a zenei kommentárt, de nagyon a szívünkból zenélnek, csak talán mi egy kicsit árnyaltabban fogalmaznánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik