Belföld

A norvégok nem kapták meg Lázár keménykedő levelét

Egyelőre csak a sajtóból értesült az államtitkár intő leveléről a norvég külügyi tárca - tudta meg a Hír24 Híradója.

Amint arról mi is beszámoltunk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszternek, mert nehezményezi, hogy a magyar társadalom fejlesztésére szánt pénzeket az LMP-hez “szorosan kötődő” szervezet, az Ökotárs Alapítvány osztja ki.

Az államtitkár a levélben “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy párthoz kötődő civilek kezelik a norvég alap által kifizetett pénzeket. Ez a lépés szerinte belpolitikai beavatkozásnak is tekinthető. Arra kérte ezért a norvég kormány fejlesztésért felelős tagját, hogy inkább a magyar kormánnyal konzultálva döntsenek. Azt javasolták, legyenek inkább közintézmények a pénz szétosztói, mert ezek “valóban rendelkeznek társadalmi, választói legitimitással”.

A Miniszterelnökség megerősítette, hogy a levelet megírták, a gond csak az, hogy a norvégok hivatalosan nem kapták meg. A Hír24 Híradója kérdezte meg a norvég kormány álláspontját az ügyben, a norvég külügyminisztérium viszont az álláspont ismertetése helyett azt írta: ők is csak a médiából értesültek a levélről, ami hozzájuk egyelőre még nem érkezett meg. Hozzátették továbbá, hogy ha egyszer beér, akkor válaszolni fognak rá.

“We have learned from Hungarian media that a letter from the Hungarian government is on its way. However, we have not received it yet and therefore we do not know the exact nature of Mr Lázár’s claims.
The Norwegian Ministry of Foreign Affairs will reply to the letter after it’s been received” – írta a norvég Külügyminisztérium.

A kormany.hu-ra feltöltött levélen egyébként nincs dátum, a keltezésnél csupán ennyi szerepel: 2014. április “”.

UPDATE: A Miniszterelnökség április 17-én azt közölte, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a diplomáciai utat betartva juttatta el az úgynevezett Norvég Alap működésével kapcsolatban megfogalmazott kifogásait a norvég illetékeseknek. Ez pedig a gyakorlatban annyit jelent a közlemény szerint, hogy Magyarország oslói nagykövete, dr. Jeszenszky Géza küldte azt el a címzettnek. Úgy gondolják, ezek után nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a norvégok „nem kapták meg” Lázár János levelét.

Olvasói sztorik