Kultúra

Nem csaptak le A kis herceg eredeti darabjára

eredeti illusztráció a kis hercegből (a kis herceg, illusztráció, antoine de saint-exupéry)
eredeti illusztráció a kis hercegből (a kis herceg, illusztráció, antoine de saint-exupéry)

Nem sikerült vevőt találni a könyv első kiadásának egy eredeti akvarelljére a keddi párizsi árverésen.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének illusztrációját az Artcurial párizsi árverési ház bocsátotta aukcióra, árát előzetesen 400-500 ezer euróra (120-150 millió forintra) becsülték.

A vízfestékkel és tintával készült 21,2 x 23,9 centiméteres rajzon “Antoine de Saint Exupéry” aláírása látható (kötőjel nélkül), és az 1943-as eredeti kiadás 17. oldalán látható. Az akvarell a B612-es kisbolygót, a kis herceg bolygóját felfedező török csillagászt ábrázolja, amint ujjával egy képletekkel teliírt táblára mutat.

Antoine de Saint-Exupéry francia pilóta és író az 1940-es francia fegyverletétel után New Yorkba menekült. Amerikai kiadója egy mesét kért tőle 1942 karácsonyára. A szerző végül 1943-ban adta le a kéziratot és a rajzokat a kiadónak. A kötet 1943-ban jelent meg a New York-i Reynal and Hitchcock kiadónál, a kézirat pedig a Pierpont Morgan könyvtárba került. A könyvet megjelenése óta 270 nyelven, 145 millió példányban adták el.

Fotó: AFP / Martin Bureau

Az eredeti kiadás illusztrációjául szolgáló akvarell felesége, Consuelo Saint-Exupéry salvadori származású írónő révén került Franciaországba. Guillaume Romaneix, az Artcurial szakértője szerint az állítólagos csalások miatt a kéziratpiac elbizonytalanodása nyomta rá a bélyegét az üzletágra, ez okozhatta azt is, hogy nem jelentkezett vásárló a híres akvarellre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik