Kultúra

Megjelenik Gyarmati Fanni naplója

A Radnóti-házaspár életét és környezetét bemutató két kötet hétfőn kerül a boltokba.

Az 1200 oldalas monumentális napló 1935-től 1946-ig követi Radnóti Miklós feleségének és múzsájának életét, valamint a házasság mindennapjait – írja az MTI. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberénél szakad vége, pár héttel azután, hogy az 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten eltemették.

Bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet mindennapjaiba egy egyre jobban fasizálódó országban, feltárulnak a baráti összejövetelek, a párizsi utazások, a mindennapi apró-cseprő ügyek és betekintést nyerhetünk egy fiatal felnőtt, dolgozó nő életébe, aki legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből ahogy csak lehet, segítse férje költői kibontakozását.

Megismerhetjük, hogy a házaspár életét hogyan teszi egyre nehezebbé a mindennapi erőszak, a nélkülözés, a kiszolgáltatottság és az embertelen törvények tucatjai. Azután, hogy Radnóti Miklóst harmadszor is elvitték munkaszolgálatra, Gyarmati Fanninak hónapokig kellett bujdosnia, hazatérve pedig megdöbbentő lélekjelenléttel próbálta megmenteni családját – derül ki a műből.

A kéziraton Gyarmati Fanni élete végéig dolgozott, javítgatta és szerkesztette. A nyomtatásban megjelenő műben már nem nyúltak a szöveghez, lábjegyzetekben olvashatók a felbukkanó személyek életrajzi adatai, a megemlített intézményekről szóló tudnivalók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik