Kultúra

Szulejmánt pótol a közmédia

Nemcsak a szultán nyomába erednek, de a tévhitek ellen is felveszik a kesztyűt.

Vendégségben Törökország címmel szerdán tematikus napot tart a közmédia. Az egész napos műsorfolyamban számos érdekességgel találkozhatnak a nézők. Helyszíni riportok segítségével ismerkedhetnek meg az országgal, a török gazdaság fejlődésével (amit már Orbán Viktor is méltatott – a szerk.), az oktatási és kulturális kapcsolatokkal. Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap minap kinevezett főszerkesztője az MTI-nek azt mondta, a török tematikus napot annak az együttműködésnek a keretében rendezik meg, amelyről tavaly állapodott meg a magyar és a török közmédia vezetője. A magyarországi török napot márciusban a török köztelevízió, a TRT magyar napja követi.

A tematikus adásokat kölcsönösen a két országnak fontos nemzeti ünnepeken rendezik. Október 29-én ünneplik Törökországban a köztársasággá válás 91. évfordulóját. A magyar napot 2015. március 15-én, az 1848/49-es szabadságharc 167. évfordulóján tartják meg. Siklósi Beatrix közölte: azért fontos a közmédia csatornáin bemutatni a mai, modern Törökországot, mert Magyarország egyik kiemelt politikai, gazdasági és kulturális partnere, de számos tévhit él az emberekben a törökökről. Éppen ezért a közmédia számos műsorában találkozhatnak a nézők és a rádióhallgatók török témájú műsorokkal.

Szulejmán nyomában

Október 29-én, szerdán az M1 magazin- és hírműsoraiban kiemelt helyet kapnak a török társadalommal, kultúrával és gazdasággal kapcsolatos témák nemcsak a stúdióvendégek révén, hanem a közmédia stábja által Törökországban forgatott bejátszások, riportok segítségével is. Szó lesz a két ország oktatási kapcsolatairól, hiszen számos török diák tanul nálunk, sokan pedig a török felsőoktatásban ismerkednek Magyarországgal, a magyar nyelvvel, és magyar diákokat is találni török egyetemeken. Bemutatják a magyarországi törökfürdőket, szó lesz a II. Szulejmán szultán türbéje utáni szigetvári kutatásokról és megismerkedhetnek a nézők a magyar-török együttműködésben felújított pécsi török emlékekkel is.  

Az MTVA főszerkesztője szerint foglalkoznak még török festőművészek bemutatásával és szó lesz a novemberi isztambuli könyvvásárról, amelynek Magyarország a díszvendége. Látható lesz egy beszélgetés Mészöly Kálmánnal, aki 1985-ben a török válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, majd a Fenerbahce edzőjeként is dolgozott. Siklósi Beatrix kiemelte, hogy a tavaly átadott budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézetből is jelentkeznek, tervezik a híres török teázási, kávézási szokások bemutatását is. A tematikus nap műsorvezetője Kalocsai Andrea lesz. A műsorfolyam egy török játékfilmmel zárul – tette hozzá a főszerkesztő, aki arról is beszélt, hogy a televíziós csatornák mellett a Kossuth és a Bartók Rádió kínálatában is kiemelt helyet kapnak a török témák október 29-én.

Mint korábban megírtuk, nagy vihart kavart, hogy az RTL Klub levette műsoráról török szappanoperáját, a Szulejmánt, amely azonban hamarosan folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik