Kultúra

Meghalt Joe Sample

Életének 75. évében hunyt el az amerikai dzsesszzenész és zeneszerző, aki az elektronikus dzsessz-funk fúziós stílus egyik úttörőjének számított.

Családja Facebook-bejegyzése szerint Sample pénteken halt meg Houstonban. Menedzsere, Patrick Rains elmondta, hogy a zenésznek tüdőrákja volt, halálát betegsége szövődményi okozták.

A zenész a Crusaders fúziós dzsesszformáció egyik alapítója volt, később szólókarriert is befutott. Szerzeményei nagy hatással voltak a fiatalabb generációkra is, a rapper Tupac Shakur Dear Mama című dala Samples In All My Wildest Dreams című száma nyomán készült. A Moulin Rouge! című Baz Luhrmann-filmben pedig Nicole Kidman énekelte el One Day I’ll Fly Away című dalát.

A Jazz Crusaders az ötvenes években állt össze Texasban. Első albumuk, a Freedom Sound 1961-ben jelent meg. Rains szerint a hatvanas-hetvenes években fontos szerepük volt az akusztikus hangzásról az elektronikus hangzásra való áttérésben a dzsessz területén. Az együttes később nevét The Crusadersre rövidítette. Sample 1987 óta építette szólókarrierjét is, olyan zenészekkel játszott együtt, mint Marvin Gaye, Lalah Hathaway, Steely Dan és BB King.

“A Crusaders volt az egyetlen banda, amelyben szerettem játszani. Ahogy idősebb lettem, rájöttem, hogy senki sem játszik úgy, mint ők” – mondta 2003-ban a Jazz Timesnak.

Sample Live című utolsó albuma, amelyen az énekes Randy Crawford, Steve Gadd dobos és fia, Nicklas működött közre, 2012-ben jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik