Kultúra

Előkerült egy ellopott Stradivari-hegedű

Az értékes hangszert 16 éve lopták el és most épségben találták meg, amikor épp túl akartak rajta adni.

Tizenhat évvel ellopásuk után találtak meg két hegedűt Québecben, az egyiket feltehetően a híres olasz hegedűkészítő mester, Stradivari készítette.

A hangszereket 1998-ban lopták el Montrealban, egy parkoló autóból, és a múlt héten kerültek elő teljesen ép állapotban – közölte Richard Gauthier québeci rendőrkapitány.

“Egy ilyen kincs elvesztése, amelyet Michelangelo és Leonardo da Vinci műveihez hasonlítok, hiszen egyidős velük, nagy megszégyenülés volt. Heteken át sírtam” – mondta el a hegedű jogos tulajdonosa, nevének elhallgatását kérve a Journal de Montreal című kanadai lapnak.

A két hegedű pontos értéke nem ismert, a tulajdonosnak nem volt ideje felbecsültetni őket a lopás előtt. Ő 40 ezer dollárért jutott az egyik és 16 ezer dollárét a másik hangszerhez.
“‘Az egyik hegedűn az “Antonius Stradivarius 1685” felirat látható, amely az olasz mesterre és a készítés évére utal. A Stradivari-hegedűk több millió dollárba kerülnek, míg a ma készített legjobb hangszerek ára sem éri el az 50 ezer dollárt.

Több évi sikertelen nyomozás után névtelen bejelentések nyomán bukkant a rendőrség a tettes nyomára, amikor a feltételezett bűnöző el akarta adni értékes zsákmányát.

“Az illető keresett valakit, aki felbecsülné a hegedűket, hogy megtudja, mennyit érnek” – mondta Richard Gautier, aki hozzátette: Québecben most először találtak meg egy ilyen értékes hegedűt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik