Nagyvilág

Elloptak egy több száz éves Stradivari-hegedűt

Stradivarius (stradivarius, )
Stradivarius (stradivarius, )

Fegyveres rablás során elvitték a Milwaukee Szimfonikus Zenekar koncertmesterének ritka és értékes hangszerét egy fellépés után.

A ritka hegedű nem Frank Almondé, a zenész kölcsönhangszerként használta. A rendőrség helyi idő szerint keddi tájékoztatásából kiderült, a rabló kábítópisztolyt használt az előző nap késő esti támadás során. A hegedűművészt a Wisconsin Lutheran College-beli fellépése után támadták meg.

A hatóság szerint a hangszer “jócskán” hét számjegyű összeget ér. A rendőrség arra gyanakszik, hogy a zenevilágban csak Lipinski Stradivariként emlegetett hegedű volt a támadó elsődleges célpontja. Miután Almondot a földre lökte, a rabló beszállt egy közelben várakozó, minden bizonnyal a tettestársa által vezetett kocsiba és elhajtott.

Ritka kincs

Az 1715-ben készült Stradivari névtelenségbe burkolózó tulajdonosai meghatározatlan időre adták kölcsön a hangszert Frank Almondnak, aki szerint a hegedű gazdái erős szálakkal kötődnek Milwaukee-hoz. A ritka kincs korábban az olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár Giuseppe Tartini és Karol Lipinski lengyel hegedűművész birtokában is volt.

Frank Almond egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy a hangszer kényes a hőmérsékletre és a párára, így mindig más a hangzása.

2008-ban Stefan Hersh chicagói hangszerkereskedő egy 2006-ban 3,5 millió dollárért eladott másik Stradivarihoz mérte a Lipinski értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik