Kultúra

Három év után került elő a Stradivari

Stradivarius (stradivarius, )
Stradivarius (stradivarius, )

A 34 éves Min-Jin Kym nemzetközileg elismert hegedűművész éppen úton volt, hogy elérje a vonatot, amikor a 300 éves Stradivari-hegedűjét az Euston megállónál egy banda ellopta, miközben megállt egy gyorsétteremnél, hogy szendvicset vegyen.

A hegedűre világszerte körözést adtak ki. Bár a banda három tagját 2011-ben elítélték, a hegedűre 30 ezer fontos jutalmat tűztek ki, ám a nyomozás mindezidáig nem vezetett eredményre. Később mindössze 100 fontért próbáltak túladni a hangszeren – írja a Daily Mail.

A tolvajok, a 32 éves John Maughan és két kiskorú bevallásuk szerint nem tudták, hogy milyen értéket loptak el. Márciusban a rendőrség egészen Bulgáriáig követte az 1696-ban készített hangszer útját, ám mint később kiderült, a nyom hamis volt, és a hegedűt mindvégig egy Midlandi házbanrejtegették, ott találták meg Angliában. A rendőrség most azt próbálja megállapítani, hogy került a hegedű oda, és nem kizárt, hogy újabb vádemelések lesznek az ügyben.

“Ez egy hosszú, fájdalmas időszak volt az életemben” – mondta a boldog tulajdonos a hegedűje nélkül töltött időszakról. Tinédzser korom óta játszottam ezen a hegedűn, ami az identitásom részévé vált ” – mondta.

Úgy tudni, hogy a hegedűt állampolgári segítség nélkül kerítették elő a nyomozók, így a 30 ezer fontos díjat sem fogják senkinek  kifizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik