Móra Ferenc: Mellecskéit csak a nyelved hegyével érintsd

Az író 54 évesen, nem sokkal halála előtt szövegezte meg szerelmi tízparancsolatát szíve hölgyének, Kicának.

Korábban a témában:

A dokumentumot Nyáry Krisztián kapta meg Móra utolsó szerelmének Kicának, azaz Kalmár Ilonának egy rokonától. Nem tudjuk, kettejük közül ki gépelte le a tíz pontot, de a szövegezés Móráé. Ekkor már közel egy éve tartott az 54 éves író és a 31 éves Kalmár Ilona szerelme – írja az irodalomtörténész a Facebookon.

A szöveg utal rá, hogy titokban találkoztak, de emellett hivatalosan is összejártak, ilyenkor Móra családi barátként látogatta a fiatalasszonyt és férjét. Móra a szöveg keletkezésekor még nem tudta, hogy halálos beteg, orvosai eltitkolták előle, hogy rákja van. Szerelmük másfél évig tartott, az író a Tízparancsolat megírása után kilenc hónappal hunyt el.

„2. Saját kezeddel tépd ki a szemedet, nem ha megkívánna más asszonyt, csakis ha megakadna rajta.” „6. Úgy szorítsd magadhoz, hogy elálljon bele a lélegzete és a te szádból szívjon új lelket, de arra vigyázz, hogy se karod, se lábad szorítása ne hagyjon rajta tengerész-kék pettyeket. 7. Mellecskéit lásd meg a ruhán keresztül is és borzongasd életre a szemed[del], de amikor neked adja őket csak a nyelved he[gyével érintsd.]  „10. Ne halj meg addig, míg őt is sikoltani nem h[allod], egyszer a kéjtől, ami téged meghalaszt.”

Móra Ferenc 10 pontját eredetiben és „letisztázva” Nyáry Krisztián irodalomtörténész Facebook-oldalán olvashatja.

„Úgy belébolondúlt azon várvívásba,/Mint a piszkafázott macska a fingásba.”

Erotikában és finoman utalgatós (avagy belemenős) irodalmi nyelvben erősek vagyunk – a híresen tartózkodó Arany János Arisztophanész-fordításai tobzódnak az „úgy beszélek róla, hogy nem mondom ki”-nyelvi bravúrokban, hisz az ókori komédiaíró igazán nem fogta magát vissza, ha trágárkodásról volt szó. A fenti idézet azonban Csokonai Vitéz Mihály költői művének két sora: A pendelbergai vár formája és megvétele című eposzi műve paródia, játék: egy dicső vár bevételéről tudósított, amely vár persze egy lány, és a bevétel jelentését sem kell hosszan magyarázni…

Miért nem ezt tanuljuk Csokonaitól a suliban?

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.