Kultúra

Félmillió dollárt adtak egy Banksy-képért

A Csókolózó rendőröket a falról leemelték, és vászonra rögzítették, másik két munkájánál nem fizették meg a minimumárat.

A nevét elhallgató vásárló a művész Kissing Coppers című, 2005-ben a brightoni Prince Albert Pub falára spray-vel festett alkotását szerezte meg 575 ezer dollárért (130 millió forintért) a miami képzőművészeti aukción, nagyjából a várt áron.


Fotó: Europress / Getty / Joe Raedle

Szakértők szedték le a falról

Banksy Bandaged Heart és Crazy Horse Car Door című, szintén kalapács alá került alkotásai nem keltek el, mert senki nem tartotta a minimális árat. Az aukciósház szóvivője azonban elmondta, hogy a következő harminc napban még fogadják a vásárlók érdeklődését.

A három graffitit Stephan Keszler New York-i műkereskedő bocsátotta árverésre egy meg nem nevezett gyűjtő megbízásából. Keszler az aukció után elégedetten nyilatkozott a Kissing Coppers eladásáról és bátorította a másik két mű iránt érdeklődőket.

Itt fillérekért lehetett megvenni egy képet

A fekete-fehér Kissing Coppers két egymást átölelő és megcsókoló londoni (férfi) rendőrt ábrázol életnagyságban. A képet annak idején a falról leemelve, vászonra rögzítve adták el.

Volt drágább képe is

A Bandaged Heart már Banksy New York-i tartózkodása alatt készült: egy brooklyni raktár falára festette szórófestékkel. A művet egy szakértői csoport távolította el a falról röviddel megjelenése után. Az alkotást 400-600 ezer dollárra tartották az árverés előtt.

A Crazy Horse Car Door szintén New Yorkban született. Árát 200-300 ezer dollárra becsülték.

Keszler az utóbbi három évben Banksy 11 eredeti művét adta el, köztük az 1,1 millió dollárért elkelt Bunksy Slave Labor (Bunting Boy) című munkát.

A művész – akinek polgári neve az egész világ előtt rejtély – első festékszóróval készült műveit bristoli házak falaira festette, képei azóta sok ezer dollárért kelnek el világszerte, de számos munkáját átfestették, megrongálták vagy eltávolították. Nyáron a vártnál jóval magasabb áron, 163 250 fontért (56,55 millió forintos összegért) kelt el egyik leghíresebb munkája A Love is in the Air című alkotás a Bonham’s aukciós ház londoni árverésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik