Kultúra

Fillérekért árulta képeit a világhírű művész

Az anonimitásáról és graffitijeiről híres Banksy egy kis bódét állítatott fel a New York-i Central Parkban és a többi utcai művész között kezdte árultatni képeit – ahogyan a Cink.hu-n látható videóból kiderül.

Az utcai árusok karikatúrái és tájképei között jelentek meg a híres street art művész képei, de senki nem ismerte fel azokat, így a videó szerint az első vásárlásra órákat kellett várnia, de azt is csak akkor sikerült nyélbe ütnie, amikor a vásárló a felére lealkudta az eredetileg 60 dolláros árat. A videó szerint állítólag egy ember négy képet vett, mert kellett neki valami a házának falaira.

Banksy képéért korábban már 78 ezer fontot (25,9 millió forintért) is fizettek egy londoni árverésen.

Banksy néven egy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő alkot, aki nagyon vigyáz arra, hogy senki ne ismerje meg arcát, így igazi személyazonossága ismeretlen, bár a Mail on Sunday lap szerint egy 34 éves brit férfi, Robin Gunningham bújt e művésznév mögé.

Banksy szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikában. Egy darabig arról is lehetett hallani, hogy a Műcsarnokban mutatják be képeit, de kiderült csak a filmjét vetítették le, és az általa inspirált műveket lehetett látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik