Kultúra

45 millióért kelt el Banksy benzinkúti graffitije

banksy (banksy)
banksy (banksy)

Elárverezték az ismeretlen személyazonosságú brit graffitiművész, Banksy egy Los Angeles-i benzinkút falára festett nagyméretű munkáját: az anonimitását megőrző vásárló 209 ezer dollárt (mintegy 45 millió forintot) fizetett az alkotásért.

A Flower Girl című kép 2008-ban került a téglafalra. A csaknem három méter magas és 2,4 méter széles falfestmény egy kislány sziluettjét ábrázolja, aki felnéz egy biztonsági kamerára, amely egy virág szárán ül.

A Julien’s Aukciós ház a művész iránti érdeklődésre alapozva korábban 150-300 ezer dollár közötti értékűre becsülte a képet. A graffiti eladását a tulajdonos benzinkutas, Eytan Rosenberg engedélyezte.

Fotó: AFP/Robyn Beck

Rosenberg 2008-ban egy csoport utcai művésznek engedélyezte, hogy fessenek valamit a benzinkút fehér falára. Tavaly pedig, amikor eladta a benzinkutat, gondosan eltávolította a műalkotást, és egy erős alumínium keretbe helyeztette. A képért kapott pénzt tervei szerint egy autómosó építésébe fekteti.

A Flower Girl az egyetlen falfestmény az árverésre került tételek között. A többi, vászonra vagy papírral készült alkotás olyan neves utcai művészek munkája, mint Risk vagy Mear One.

A brit graffitis művésznévként vette fel a Banksy nevet, valódi személyazonosságát nem fedi fel a nyilvánosság előtt. A műveit a honlapján megjelenő fotókkal hitelesíti. A róla készült, 2010-ben Oscar-díjat nyert Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilmben megjelent ugyan, de arcát elhomályosították, a hangját pedig eltorzították, hogy ne lehessen felismerni.

Banksy eddigi legdrágább munkája a Slave Labor című alkotás, amelyet egy londoni árverésen 1,1 millió dollárért (241 millió forintért) vásároltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik