Kultúra

Rendszerváltó mondatok

Az 1989-es év történelmi, politikai eseményeiről beszélget Pozsgay Imre és Lázár János, az Emlékpont most induló ismeretterjesztő sorozatának első programján.

Rendszerváltó portrék – rendszerváltó mondatok címmel programsorozatot indít a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum. A 25 évvel ezelőtti rendszerváltás legfontosabb eseményeit, emblematikus alakjait, a demokratikus átmenet kulcsfontosságú állomásait bemutató rendezvénysor első előadásának vendége Pozsgay Imre, az 1989-es magyar kormány államminisztere lesz.

Pozsgay Imre egy – IMF-fel kapcsolatos – konferencián a vásárhelyi Emlékpontban 2011-ben. (Forrás: MTI/Rosta Tibor)

A politikussal szombat délelőtt 10 órától Lázár János országgyűlési képviselő beszélget a közgyűjtemény előadótermében. A program szerint szó lesz, többek közt a rendszerváltozás közvetlen politikai előzményeiről, az MSZMP-n belüli hatalmi viszonyokról, valamint a volt miniszter 1989-es, történelmi rádiónyilatkozatáról, melyben – állampárti politikusként először – népfelkelésnek nevezte az 1956-os forradalmat.

Pozsgay Imre, a Magyar Rádió 168 óra című műsorában, állampárti politikusként először nem ellenforradalomként, hanem népfelkelésként beszél az 1956-os őszi eseményekről (Forrás: Youtube.com/monoszkop)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik