Kultúra

A kunok nyomában

Turkológiai előadás az Emlékpont történelmi szabadegyetemén.

A kunok eredetéről, történelméről, kelet-európai tevékenységéről tart előadást Kovács Szilvia, az MTA-SZTE Turkológiai Kutatócsoportjának munkatársa a Szegedi Tudományegyetem és az Emlékpont közös szabadegyetemén február 5-én, délután öt órától a vásárhelyi közgyűjtemény előadótermében.

A kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat hagyományőrző egyesület egyik kun harcosnak öltözött tagja a tavaly nyáron újravívott hód-tavi csatában. Illusztráció. (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

A magyarság történetében fontos szerepet töltenek be a kunok. Magyarországon ma is sokan vallják büszkén, hogy őseik kunok voltak, vagy ők maguk is kun tudattal rendelkeznek – mondta el szerdai előadása kapcsán a történész, hozzátéve, ennek ellenére a velük kapcsolatos történelmi tények, dokumentumok szélesebb körben kevésbé ismertek.

A szegedi egyetem turkológusa előadásban a kunok történetének 1239-ig terjedő időszakát foglalja össze. Rövid betekintést ad a kunok eredetével kapcsolatos vitába, illetve kiemelten foglalkozik majd a Kelet- és Délkelet-Európára gyakorolt hatásukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik