Belföld

Lázár: a tudományos eredmények vihetik előre az országot

Természettudományos laborral és korszerű informatikai eszközökkel felszerelt tehetséggondozó központot avattak a hétvégén a Németh László Gimnáziumban.

Hétfő reggel a diákság is birtokba vehette a hétvégén átadott Gyulai József Természettudományos Műhelyt a Németh László gimnáziumban. A több mint 325 millió forintból kialakított, korszerű laboratóriumi és informatikai eszközökkel felszerelt kutató és tehetséggondozó központot Lázár János országgyűlési képviselő, Almási István polgármester, valamint a labor névadója, a vásárhelyi születésű, Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus Gyulai József nyitotta meg.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Rossz szokás itt, Magyarországon, hogy csak a halála után ismerik el az embert. Gyulai József még életében kiérdemelte a vásárhelyiek tiszteletét. Ennek a bizonyítéka, hogy ez a korszerű természettudományos műhely most az ő nevét viselheti – mondta el Lázár János, hozzátéve, fontos része oktatásnak, hogy professzorhoz hasonló példaképek álljanak a diákság előtt.

Az államtitkár a gimnáziumok szerepéről, a középiskolai oktatás nemzetstratégiai szerepéről is beszélt. Mint mondta, az ország versenyképessége szempontjából kulcskérdés, hogy képesek vagyunk e a múlt század legnagyobb magyar kutatóihoz mérhető tudományos eredményeket elérni. Úgy látja, ehhez egy mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból korszerű közoktatásra van szükség.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Gyulai József is az iskolák, azon belül is az pedagógusok jelentőségét hangsúlyozta.

A tanárok azok, akik képesek lehetnek megszeretni a tudományokat és a művészeteket a diákokkal. A középiskola és az oktatók példaértékű életútja alapvetően befolyásolhatja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat – mondta el a nyugalmazott egyetemi tanár, utalva saját bethlenes tanáraira, többek közt Németh Lászlóra valamint Karády Györgyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik