Kultúra

Meghalt Aiché Nana

Az édes élet című Fellini-film sztriptízjelenetét ihlető táncosnő 78 éves volt.

A Bejrútban született, de török nemzetiségű Aiché Nana, eredeti nevén Kiash Nanah szerdán egy római kórházban halt meg – jelentették a csütörtöki olasz napilapok.

Az elsősorban táncosnőként, de színésznőként is ismert Aiché Nana az ötvenes évek végén megjelent fényképsorozatáról vált híressé az egész világon. A felvételek azt a sztriptíztáncot örökítették meg, melyet 1958. november 5-én a táncosnő a Rugantino nevű római éjszakai szórakozóhelyen adott elő. A jelen lévő férfiak földre terített zakóin levetkőző táncosnőről Tazio Secchiaroli fotóriporter készítette a képeket, amelyeket a L’Espresso olasz hetilap közölt.

Az érzéki sztriptíz az olasz gazdasági fellendülés és a dolce vita éveinek jelképévé vált. Ez ihlette Fellini 1960-ben készült Az édes élet (La dolce vita) című filmjének sztriptízjelenetét is, amelyben Nadia Grey alakította a táncosnőt.

Aiché Nana sohasem tudott megszabadulni a sztriptíz után róla kialakított képtől – emlékeztetett a Corriere della Sera napilap. A táncosnő 2008-ban félmillió eurós kártérítést követelt a sztriptízt megfilmesítő olasz televíziótól, de a pert elveszítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik