Kultúra

Túl drágának találják a 9/11 múzeumot

múzeum (múzeum)
múzeum (múzeum)

Május közepén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak szentelt múzeum New Yorkban.

A Világkereskedelmi Központ két lerombolt tornyának helye, a Ground Zero alatt elnyúló hatalmas kiállítóterembe 24 dollárért (5400 forint) válthatnak jegyet a látogatók, amit sokan túl drágának tartanak.

Az intézmény megnyitása évek óta késik a beruházás költségeit illető viták, a különböző műszaki kihívások és egy majdnem végzetes árvíz miatt. A Szeptember 11. Nemzeti Emlékhely és Múzeum igazgatója, Joe Daniels szerint azonban idén márciusban megkezdik a belépőjegyek értékesítését.

A 24 dolláros jegyár összhangban van New York legfőbb turistalátványosságainak belépődíjaival. Az érdeklődök 18 dollárért utazhatnak el kompon a Szabadság-szoborhoz, 25 dollár ellenében kalandozhatnak a Modern Művészetek Múzeumában és 27 dollárért látogathatnak fel az Empire State Building kilátójába.

A tavasszal megnyíló emlékmúzeum belépődíja azonban tiltakozást váltott ki sokak körében, köztük a terrortámadás áldozatainak néhány hozzátartozója részéről, akik szerint a magas összeg távol fogja tartani az átlag amerikaiakat az intézménytől. A város több más nagy múzeumától eltérően ugyanis itt nem lesz lehetőség az “ajánlott adománynál” kisebb összeg fizetésére.

New York város új polgármestere, Bill de Blasio is egyike volt azoknak, akik hangot adtak nemtetszésüknek. A polgármester ugyanakkor rámutatott, hogy a belépődíj csökkentésének legjobb módja az lenne, ha a szövetségi kormány átvállalná a múzeum üzemeltetési költségeinek egy részét.

Az emlékművet üzemeltető alapítvány által jóváhagyott terv szerint a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói, illetve a mentőakciókban és romeltakarítási munkálatokban segédkező több ezer építőmunkás, rendőr, tűzoltó és más személy ingyen látogathatja az intézményt. Az öt éven aluli gyerekek és a kedd délután 5 és 8 óra között érkező látogatók is ingyen léphetnek be a múzeumba.

Az alapítvány szerint a múzeum és az emlékhely éves üzemeltetési költsége 63 millió dollár lesz. A jelenlegi állás szerint ezt az összeget a belépődíjak és a magánadományok révén kell előteremtenie az alapítványnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik