Nagyvilág

Csalók voltak a 9/11 hősei?

wtc, 9/11, World Trade Center (World Trade Center)
wtc, 9/11, World Trade Center (World Trade Center)

Csalásért vád alá helyeztek kedden New Yorkban 80 volt rendőrt és tűzoltót, akik állapotukról hamis jelentést közölve kaptak rokkantsági nyugdíjat.

Az illetékes ügyészség szerint minden idők egyik legnagyobb társadalombiztosítási csalásáról van szó, az ügyben akár ezer ember is érintett lehet. A csalás több száz millió dollár kárt okozott a szövetségi költségvetésnek.

A csalók azt állították a rokkantsági nyugdíjért folyamodó kérelmükben, hogy különböző lelki bántalmak – egyebek között szorongás, depresszió, poszttraumás stressz – miatt képtelenek végezni a hivatásuk szerinti munkájukat. Csak ritkán tudnak kimozdulni otthonukból, képtelenek vállalni az utazást, és gyakorlatilag nem élnek semmilyen társadalmi életet – állították a vádirat szerint.

Ezzel szemben a kérelmezők közül sokan nagyon is jól éltek. Egyikük saját helikopterével utazgatott, egy másik blackjacket játszott Las Vegasban, egy harmadik jetskizett, egy további pedig küzdősportokat oktatott – állapították meg az ügyészek. A vizsgálatok szerint több csaló nem is járt a New York-i robbanások helyszínén, a Ground Zerónál.

A kérelmek benyújtásában az összes vádlottnak ugyanaz a négy szakember adott tanácsokat: két ügyvéd, egy nyugalmazott rendőr és egy rokkantsági nyugdíjra szakosodott tanácsadó. Ők még az orvosokat is gondosan kiválasztották, akikhez szerintük a kérelmezőknek érdemes volt fordulniuk.

A csaló rendőröket és tűzoltókat állítólag “kiképezték”, hogyan bukjanak meg a memóriateszteken, hogyan színleljenek pánikrohamokat, és adják elő, hogy félnek a repülőgépektől, a felhőkarcolókba való belépéstől, és nem találnak munkát.

Az Egyesült Államokban a rokkantsági nyugdíj összege 30 és 50 ezer dollár között van évente, s ezt az érintettek saját “hagyományos” nyugdíjukon felül kapták. A szóban forgó négy tanácsadó minden sikeres kérelemért 20 és 50 ezer dollár közötti díjat kért ügyfeleitől.

Az ügyben már két éve vizsgálódó manhattani ügyész, ifj. Cyrus Vance, a néhai amerikai külügyminiszter fia kijelentette, hogy a nyugdíjcsalók tettükkel megsértették azoknak a rendőröknek és tűzoltóknak a becsületét, akik egészségük, sőt, életük kockáztatásával végezték feladatukat. Ezenkívül az általuk elcsalt költségvetési pénzzel csökkent annak az alapnak a vagyona, amelyből a mentőalakulatok valóban lelki bántalmaktól szenvedő egykori tagjait segítik – hangsúlyozta.

A vádlottak közül egyesek valóban szenvedtek vagy szenvednek valamilyen fokú lelki problémáktól, amelyek miatt segélyért folyamodhattak, de nem rokkantsági nyugdíjért – olvasható a vádiratban. Van olyan vádlott, aki már összesen több százezer dollárt kapott rokkantsági nyugdíj címén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik