Kultúra

Óriási viaduktot tennének Porto közepére

Egy hatalmas, Gustave Eiffel által 1877-ben épített acélhidat helyeznének a portugálai Porto városának kellős közepére építészek. A grandiózus terveket a Dezeen szakmagazin portálja ismertette.

Az ikonikus Maria Pia híd 1991 óta ível át kihasználatlanul Douro-folyó felett. Innen szállítanák át a belvárosba. A szakemberek szerint az építmény rácsos szerkezete könnyen szétszerelhető és ismét összeállítható. A projekt, mintegy 10 millió eurót (3 milliárd forintot) emésztene fel – olvasható a cikkben.


Képek: Pedro Bandeira

„Az átköltöztetett Maria Pia híd ismét monumentalitást hozna a városba” – érvelnek az építészek a terv mellett. Pedro Bandeira and Pedro Nuno Ramalho úgy hiszik, az áthelyezés segítené a város nemzetközi hírnevének öregbítését is.

Egy helyi újságíró szerint, bár az ötlet extrém, ám mégis intelligens javaslat. Egyrészt felhívná a figyelmet a városrehabilitációs politika hibáira, másrészt provokációval reflektálna az emberek emlékművekhez és történelemhez való hozzáállására.

A viaduktról egyébként érdemes még tudni, hogy 60 méteres magasságával és 353 méteres hosszával nagyobb, mint a párizsi Eiffel-torony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik