Nagyvilág

Vadonatúj híd eshet szét a román-bolgár határon

púpos-híd (púpos-híd)
púpos-híd (púpos-híd)

A repedésekbe beszivárgó víz után a fagy hatására darabjaira hullhat a Romániát Bulgáriával összekötő vadonatúj Duna-híd, amelyre még garanciát sem vállaltak – írja a Napi Gazdaság.

A bolgár közlekedési miniszter szerint a burkolaton megjelent repedéseken a víz beszivárog a híd belsejébe, ami fagy esetén súlyos szerkezeti károkat okozhat. Danail Papazov úgy véli, a probléma nagyobb, mint az aszfalton keletkezett lyuk, a szakemberek összesen húsz súlyos hibát fedeztek fel a forgalomnak júniusban átadott szerkezeten.

A Napi Gazdaság cikke szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a kivitelező spanyol FCC vállalat munkáját helyi és nemzetközi szakbizottság is tanúsította, a szerződésben pedig nem található garanciára vonatkozó klauzula – mondta Papazov.

A IV. páneurópai folyosó részeként a Calafatot Vidinnel összekötő híd 282 millió euróból épült, amelyből 106 milliót az EU állt. Az 1,8 kilométer hosszú, kétszer két sávos, vasúti, gyalogos és biciklis közlekedést is lehetővé tévő híd építését a kilencvenes években kezdték, a munkálatokat azonban több alkalommal is felfüggesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik