Kultúra

Vidnyánszky felszentelteti a Nemzeti Színházat

Vidnyanszky(960x640)(1).jpg (Vidnyánszky)
Vidnyanszky(960x640)(1).jpg (Vidnyánszky)

Vidnyánszky Attila szerint a Nemzeti ügye metafizikus dimenzióban ragadható meg. Azt mondja, igen jelentős változások lesznek mindenféle szempontból.

A Nemzeti Színház leendő igazgatója szerint az Alföldi Róbert-féle Nemzeti nagyon mai. A Pesti Műsornak adott interjúban elmondta: „más a szóhoz, a térhez, a zenéhez, a napi problémákhoz való viszonya, máshová helyezi a hangsúlyokat, minden szinten másról és másként szól, mint amilyennek én képzelem a színházat”. Ezért, erősítette meg Vidnyánszky, igen jelentős változások lesznek mindenféle szempontból.

A színészek lecserélését szakmai alapon tervezi, és jelezte, ő nem tervez akkora változtatást, mint amikor Alföldi Róbert vette át a színházat és 18 embert küldött el. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy néhány alföldi produkciót tovább fog játszani a színház.

Vidnyánszky kifejtette, hogy a Nemzeti Színház szakrális hely, föl is fogja szenteltetni.”Úgy gondolom, hogy a Nemzeti ügye, mint ahogy a nemzet lelke is, igazán metafizikus dimenzióban ragadható meg” – fogalmazott.

Az igazgatói pályáztatási eljárás korrektségét firtató kérdésére azt mondta: „Már három évvel ezelőtt is beszéltem arról, hogy nem minden esetben lenne szükséges pályázat egy kinevezéshez. Ismerve egy vidéki polgármester erejét a közigazgatásban, milyen szakmai bizottság képes ráerőltetni bárkit is egy városra. És még ha rá is erőltetet valakit, az az igazgató hogyan tud majd dolgozni. Ahol konfrontáció van a direktor és a polgármester között, a színházigazgató minden tekintetben csak vesztes lehet. Öt évvel ezelőtt azt javasoltam a törvényelőkészítő szakmai vitákban, hogy a fenntartónak legyen joga mérlegelnie, hogy a kinevezést vagy a pályáztatást választja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik