Kultúra

Törőcsiket átverték Balog emberei

torocsik-mari(960x640)(1).jpg (törőcsik mari, )
torocsik-mari(960x640)(1).jpg (törőcsik mari, )

A Nemzet Színésze a részletekről nem beszélhet, titoktartás köti.

Kiborult Törőcsik Mari a Nemzeti Színház igazgatójáról döntő szavazás körülményei miatt. Szárnyra kapott ugyanis az a hír, hogy Alföldi Róbertre és Vidnyánszky Attilára is voksolt. A Kossuth-díjas művésznő a Borsnak azt mondta: ez hazugság, „egy szó sem igaz ebből”.

A nemzet színésze elismeri Vidnyánszky rendezői képességeit, a mostani pályázata is rendben volt, de ő a maga nevében és a társulat megbízásából is Alföldi Róbertre szavazott. A szavazás egyes részleteiről Törőcsik Mari nem beszélhetett, mert titoktartási szerződést írattak vele alá.

Törőcsik Mari kedden, a Szent-Györgyi Érem átvételekor is utalt a Nemzeti Színház igazgatói posztjával kapcsolatos döntés körülményeire, hangsúlyozta: “Tegnap nagyon rossz napom volt, kicsit összeomlottam. Mert ugyanúgy meghurcoltak, mint a Művész Színház miatt.”

Korábban a szaktárca közölte, hogy Vidnyánszky Attilát pályázata és a személyes meghallgatás alapján mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette. (A szabályok megengedik, hogy egy bizottsági tag akár az összes jelöltre igennel vagy nemmel szavazzon.)

Törőcsik Mari egyébként rögtön jelezte, hogy Alföldi Róbertre szavazott, miután Balog miniszter tárcája a kettős szavazás lehetőségére utalt. Akkor az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya úgy nyilatkozott az MTI-nek: “Van egy pontos, mindenki által aláírt és hitelesített jegyzőkönyv, tehát sajtóhíresztelésekre meg félmondatokra nem kíván a minisztérium reagálni.” Kiemelték, hogy a jegyzőkönyvet minden tag aláírta, ez alapján készültek el az összesítések.

Törőcsik Mari a Színház.hu-nak azt mondta: a társulat felháborodott, ő meg egyszerűen tönkrement, borzasztó, hogy 57 éves szakmai múlttal a háta mögött magyarázkodnia kell egy országnak és imádott társulatának, de megteszi, mert annyira lesújtották a történtek.

A művésznő barátjának nevezte Vidnyánszkyt, de neki is megmondta, hogy Alföldi Róbertre fog szavazni, mert ő a társulatát képviselte és nem fogadta volna el kollegái felkérését, ha nem értene egyet véleményükkel. „Most a nagy nyilvánosság előtt is kijelentem, hogy Alföldi jól csinálta azt, amit csinált, és őt szerettem volna igazgatómnak. Most kezdte a legjobb formáját hozni a Nemzeti Színház, most ért be az eddigi munka” – nyilatkozta Törőcsik Mari.

A legendás színésznő azt mondta a Színház.hu-nak, hogy „könnyen átrázható”, mert nem tételez föl senkiről semmi rosszat. Négy pályázó volt, abból kettő teljesen alkalmatlan, ezért nem négyen, csak ketten mentek el meghallgatásra. Vidnyánszky úr volt előbb. Miután távozott, megkérdezték őket, alkalmasnak találjuk-e, mire azt mondta, “hogy igen, hiszen színvonalas pályázatot nyújtott be”. Majd jött az Alföldi úr és ő egyedül, rá szavazott a társulat nevében. Azt is leszögezte, hogy kizárólag rá voksol. Utólag azért állítják, hogy két szavazatot adott le, mert két embert talált alkalmasnak.

“Igazából üvölteni szeretnék, csak moderálom magam. Hogy jövök én ahhoz, hogy meghurcoljanak?” – mondta a Nemzet Színésze, aki arról is beszélt, hogy méltatlanul zajlik a pályáztatás, hiszen Ferenc József császár ideje óta, Kádár János korán keresztül mindig a kultúrpolitika döntött a Nemzeti Színház vezetőjéről. „Nem értem, hogy ezt a pályáztatási cirkuszt miért igyekeznek mindig levezényelni. Ott ülnek a jelöltek, hülyeségeket kérdeznek tőlük, utána a hátuk mögött szavazunk, közben színjáték az egész” – mondta Törőcsik Mari a szakmai portálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik