Kultúra

Vidnyánszky marad Debrecenben

Vidnyanszky-Attila(1)(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila)
Vidnyanszky-Attila(1)(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila)

Nem költözik a fővárosba a Nemzeti Színház új igazgatója, inkább az ingázást választja. Erről a Hajdú Online-nak adott interjújában számolt be az új vezető. Vidnyánszky Attila elmondta azt is, még nem találkozott elődjével, aki szerinte nem nemzeti színházat csinált.

„Debrecenben otthonra találtam” – mondta el a Nemzeti Színház új igazgatója a haon.hu oldalon olvasható interjúban, közölve, hogy inkább vállalja az ingázás terhét, minthogy családjával Budapestre költözzön.

„Élhető ez a város” – jelentette ki Vidnyánszky Attila, aki szeretné, ha gyermekei Debrecenben maradhatnának.

Vidnyánszky elmondta, még nem találkozott Alföldi Róberttel a hír bejelentése óta, de akar, „mert elengedhetetlen az együttműködés, hogy tisztességesen lemenjen az évad, amibe én nem szólnék bele”. Ugyanakkor azt is szeretné, ha elődje „megadná a lehetőséget nekünk a következő évad tervezésére”.

Alföldi teljesítményéről, mint a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky kijelentette: „elvitathatatlan a létjogosultsága annak a színháznak, amit Alföldi képvisel, de számomra az nem nemzeti színház”. Az új igazgató „a provokációra épülő színházcsinálási módot” nem tartja követendőnek.

„Amit én csinálok, az a valóságábrázolásnak egy másik változata. Az enyém dimenzióba helyezi a kérdéseket, egyszerre van egy vízszintes és egy égbe kapaszkodó története az előadásainknak” – árulta el. Saját történetmesélési módját „nagyon magyarnak” nevezte, és Arany balladáihoz, valamint a népballadákhoz hasonlította.

Vidnyánszky arról nem beszélt, hogy kiket hív meg játszani a Nemzetibe, csak Eperjes Károly nevét említette meg. Az új igazgató szerint „jó emberek lesznek jobbakra cserélve”.

A Nemzeti Színház éléről leváltott Alföldi Róbert szintén reagált a helyzetre. A távozó igazgató a Kultúrpart.hu-nak adott videointerjút, amelyben közölte: nem lepődött meg a döntésen, ám méltatlannak tartja, hogy mind Vidnyánszky Attila, mind ő ilyen helyzetbe került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik