Kultúra

Veress Sándor zeneszerzőre emlékeznek

Veress Sándor (1907-1992) zeneszerző halálának 20. évfordulóján emlékhangversenyt rendeznek a Somogyi-könyvtárban november 28-án, szerdán 17 órakkor. A koncert melett életmű-kiállítás is nyílik.

Veress Sándor (1907-1992) zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató halálának 20. évfordulóján emlékhangversenyt rendez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vántus István Társaság és a Somogyi-könyvtár. A program november 28-án, szerdán 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeletén. Veress Sándor Kodály Zoltán és Bartók Béla tanítványa volt. Moldvai gyűjtőútjának eredményeit elismerve Bartók felkérte asszisztensének a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül folyó népzenei rendszerezési munkájához. Később, a Zeneakadémia
zeneszerzés tanáraként olyan tanítványokat nevelt, mint Kurtág György és Ligeti György. Kodállyal együtt a Magyar Művészeti Tanács zenei testületének is tagja volt. Az emlékhangversenyen Veress Sándor műveit Steiler Tamás (oboa), Zoltán Péter (klarinét), Vizsolyi Lívia (fagott), Márffy Gabriella (hegedű), Somogyvári Tímea Zita (ének), Maczelka
Noémi (zongora), valamint a Kosztándi-vonósnégyes adják elő. Márffy Gabriella hegedűművész személyesen is ismerte Veress Sándort, Svájcban több alkalommal együtt adták elő a zeneszerző műveit.

A koncerthez kapcsolódó életmű-kiállításon a Zenetudományi Intézet Veress-kéziratai mellett az 1930-as moldvai gyűjtőút anyagát rendszerező (ugyancsak kéziratos) táblázat is megtekinthető. A Somogyi-könyvtár anyagából a népdalgyűjtésről szóló első publikáció (Ethnographia, 1931), A Zene című folyóiratban közölt népzenei sorozat (1938), valamint a 80 esztendős Kodály munkásságát méltató, 1962-ben, Washingtonban megjelent publikáció (Vasváry-gyűjtemény) érdemel kiemelt figyelmet. A kiállítás 2013. január 9-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik