Kultúra

A tévében: ki lesz a sztár?

Sztár: (szimpla) gazdag ember a kempingben, lámpagyújtogató, volt CIA-ügynök, légyember és (mega) az egyik lány közül valamelyik.

19:05, film+, Kemping
Tipikus francia vígjáték 2006-ból, Claude Brasseurrel, Frederic Lanvinnel egy tipikus francia helyszínen, a kempingben, ahol a kispénzű, megtépett sorsú franciák nyaralnak a magasra nőtt öntudatukkal, viharos szerelmi életükkel. Ám a helyzeten nagyot lódít, amikor a gazdag plasztikai sebész és lánya kénytelenek pár napra a műintézmény lakóivá válni, mert autójuk lerobban.

20:30, Duna World, Lanterna – Ahol a magány se jár
Kis Anna és Somogyvári Gergő, a fiatal magyar dokumentumfilm két nagy tehetsége készítette azt a filmet egy megkapó témát dolgozván fel: az Adriai-tenger világítótornyaiért felelős toronyőrök munkáját 1986-ban felváltotta az automatika, de a tornyok mesterei a mai napig ott élnek egykori munkahelyük közelében, kisebb karbantartói munkákat végezve. A magányos, sós, nyirkos munka és lét szépségei, veszélyei elevenednek meg ebben a tündéri filmben.

21:15, cool, A tűzben edzett férfi
Tony Scott ebben a filmben is kedvencével, Denzel Washingtonnal dolgozott, aki kiégett CIA-ügynököt alakít sok füstölgéssel. Egy gazdag ember lányát kell védenie, a kis Pitát (két öccsét, a cserfes Stanglit és a kövér Bucit időközben kiírták a forgatókönyvből). Aki igazi gyerek módjára kérdezgeti a kérges bőrű zsoldost, annak legnagyobb bosszúságára, ám persze a végére a kislány kihozza belőle az érző lényt. Aki, na mit csinál, amikor a kislányt elrabolják? Lesz még Dakota Fanning meg Christopher Walken is benne. 

21:20, TV2, Megasztár
A “tehetségkutató” fináléja következik, két lány, Radics Gigi és Szakos Andrea között dől el a verseny. Talán Attila, az év férfihangja let a harmadik, aki rosszabb produkcióval állt elő, mint vetélytársa, de a csatorna benne látja a több lét, azaz miket is beszélek, lehetőséget. Ez az elv koordinálja a finálét is vajon? Egy szó, mint száz, ez most kínosra sikeredett, ahogy a műsor sem volt túl nézett, bár kétségtelen, a péntek estéket megnyerte. És ez számít.

23:00, Filmmúzeum, A légy
David Cronenberg új filmje a Robert Pattinson főszereplésével készült Cosmopolis nemsokára a mozikban, addig is hangoljunk egyet egy régi klasszikusával, A léggyel, melyben Jeff Goldblum teleportáló készülékekkel kísérletezik, de nem megy minden olyan simán, mint MZ/X-nek a Mézga családban: véletlenül egy léggyel keverednek a sejtjei. Megindul az átváltozás. Ami amúgy Cronenberg egyik kedvenc témája is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik