Kultúra

Chaplin élménypark épül Svájcban

Vaud kanton 10 millió eurós kamatmentes kölcsönének köszönhetően megvalósulhat Svájcban egy régóta dédelgetett múzeumi projekt, Charlie Chaplin egykori lakhelyének valódi emlékmúzeummá, illetve élményparkká fejlesztése.

Michael Chaplin, a zseniális amerikai komédiás legidősebb fia és a kantoni kormány egyik tagja hétfőn együtt jelentette be egy sajtótájékoztatón a projekt “fontos állomását”, a kamatmentes kölcsön elnyerését, amelynek révén ősszel megkezdődhet a nagy nevettető Corsier-sur-Veveyben lévő házának felújítása és valódi múzeummá fejlesztése, illetve egy 15 ezer köbméteres vadonatúj, ultramodern kiállítóterem felhúzásával a régóta várt Chaplin élménypark kialakítása.

A Chaplin világa nevű projekt 53,5 millió svájci frankból valósul meg a Manoir de Ban nevű birtokon, ahol Charlie Chaplin élete utolsó 25 évét élte le. A terv már 12 éve megszületett, de eddig számos akadályba ütközött. Michael Chaplin azt mondta a hétfői sajtótájékoztatón: meghatódott, hogy oly sok huzavona után végre előrelendülni látszik a projekt.

A felújítás-építés ősszel kezdődik, és ha minden a tervek szerint alakul, 2014-ben meg is nyílik a Chaplin’s World, ahova évente 300 ezer látogatót várnak. (A legutóbbi terv szerint az élményparknak már idén nyárra el kellett volna készülnie.) A helyi kormányzat illetékesei szerint a Veveybe érkező turisták állandóan azt firtatják, hogy nincs-e más látnivaló a Genfi-tó partján álló Chaplin-szobron kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik