Külföld

123 éve született a történelem legszórakoztatóbb figurája

Bihari Ádám
Bihari Ádám

2012. 04. 16. 07:00

Cigány nagymama, kiutasítás Amerikából, 11 gyermek és rengeteg nevetéssel és szórakozással teli pillanat, amit emberek millióinak szerzett. 123 éve született Charlie Chaplin.

123 évvel ezelőtt született a némafilm legnagyobb sztárja, Charlie Chaplin. Cigány nagymama, hatalmas sikerek után kiutasítás Amerikából és minden idők egyik legnagyobb filmes monológja egy néma karrierrel indult filmszínésztől.

Chaplin, vagyis Charles Spencer Chaplin a viktoriánus korabeli Londonban született. Ír, francia gyökerekkel rendelkezett, de nagyanyja például cigány volt, ezt Chaplin nyilvánosan is vállalta. Mindkét szülője a szórakoztatásban dolgozott, de korán elhidegültek egymástól és Chaplin édesanyjával maradt. Hannah Chaplin alkalmi munkákból nem tudta eltartani őt és féltestvérét, így a kis Charlie 7 évesen a dologházba került. Később, karrierje során ezeket az élményeket is ábrázolta A kölyök című filmjében.

A jellegzetes csetlő-botló figurát 1914-ben ismerhette meg a világ A csavargó című filmből. „Azt akartam, hogy az öltözékem teljesen ellentmondásos legyen. Bő nadrág, szűk kabát, kicsi kalap, hatalmas cipők” – emlékezett vissza később önéletrajzában Chaplin. A karakter ettől a pillanattól kezdve védjegye lett.

A némafilmek aranykorában Chaplin rendkívül népszerű lett annak ellenére, hogy európai bevándorló volt Amerikában. Filmjeit egy idő után már maga írta és rendezte, a teljesség igénye nélkül ezek közé tartozott A kölyök, Aranyláz, A bevándorló, A csavargó.

A hangosfilm korszakának beköszöntével Chaplin karrierjének intenzitása is visszaszorult valamelyest, de a második világháború alatt készített A diktátor című filmjével újra berobbant a filmvászonra Hitler parodizálásával és a filmtörténelem egyik legerősebb monológjával.

Utolsó filmjében A hongkongi grófnőben Marlon Brando és Sophia Loren oldalán egy apró mellékszerepben tűnt fel, de a filmet ő írta és rendezte. 1952-től azonban már nem élt Amerikában, mivel a McCarthy-korszakban baloldalisága, kapitalizmuskritikája miatt nem kívánatos személlyé vált.

Chaplin háromszor házasodott és összesen 11 gyermeke született, a legutolsó 1962-ben, mikor Chaplin már 73 éves volt. Többen is színészi pályára léptek közülük, a legeredményesebb Geraldine Chaplin lett. Charlie Chaplin, a filmipar egyik legtehetségesebb úttörője 1977-ben 88 évesen halt meg Svájcban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.