Kultúra

Kis magyar maffiavalóság

Hiteles, kemény, izgalmas – röviden így jellemezhető Árpa Attila alvilági thrillere.

Chicagói alvilág helyett budapesti olajmaffia, „alcaponés” alkoholcsempészet helyett olajszőkítés – a színész-rendező-producer regényét olvasva a ’90-es évek Magyarországába csöppenünk vissza, amelyet keresztül-kasul az olajbűnügyek szőttek át.

Nem tényfeltárt

Mint a szerző a Hír24-nek elmondta, egy hiteles alvilági krimit szeretett volna írni, még pedig a Keresztapa magyar verzióját. „A ’90-es évek volt az a korszak, amikor tényleg létezett alvilági háború, leszámolások, robbantások, bérgyilkosok, tehát minden, ami egy alvilági thrillerhez kell” – indokolta Árpa Attila a lapunknak, miért is éppen az olajszőkítés időszaka adja a körítést a Holtomiglan című regényéhez.

Ráadásul – mondhatni – a téma találta meg őt, hiszen amikor a rendező-producer a csendes, nyugodt Németországból Magyarországra költözött, egyből olyan hírekkel szembesült, hogy felrobbantottak valakit a belvárosban, vagy éppen luxusautóban gépfegyverrel lőtte le valakit. „Először nem tudtam eldönteni, hogy éppen valami chicagói világba vagy egy Rejtő Jenő-féle félreértésbe kerültem” – emlékezett vissza Árpa, aki számára, filmesként kifejezetten izgalmas volt látni és átélni, hogy ilyen leszámolások, bűncselekmények, karakterek nemcsak a filmekben léteznek, hanem a valódi életben is.

A thrillerje nem egy oknyomozói újságírói munka – hiszen nem is ez volt a célja –, az interjúkat, a kötetlen beszélgetéseket, a különböző rendőrségi vallomásokat, az internetes forrásokat csupán arra használta fel a szerző, hogy egy kis pluszt vigyen bele a műbe.  „Ez nem egy tényfeltárás vagy lejáratás, hanem olyan egyszerű apróságok, amelyek azt a kort és életérzést még jobban és még hitelesebben körül tudják írni” – hangsúlyozta.

Feljavított karakterek

Faggatott többek között „nehézfiúkat”, olyanokat, akik megjárták a börtönt, vagy éppenséggel megúszták, valamint politikusokat is, ám az anyaggyűjtés során még ő is megdöbbent. „Igazából csalódtam abban, hogy a valóságban ez a világ sokkal kevésbé volt izgalmas és látványos, mint ahogy én ezt elképzeltem. A szereplők nem voltak annyira izgalmas és művelt emberek, hanem éppen ellenkezőleg, aránylag egyszerű, buta, unalmas figurák. Sőt a bűneseteknél se gondoljunk nagyon izgalmas csempészeti akciókra, egyszerűen csak megérkeztek az irányvonatok a többszáz tonnányi olajjal, és a többit a lefizetett vámosok intézték” – árulta el Árpa. Elmondása szerint filmesként akkor lett számára izgalmas és látványos az olajszőkítéses korszak, amikor kitört a háború az oroszok és a magyarok között, és elindultak a leszámolás-sorozatok.

A Holtomiglan trailere – a könyv karaktereivel, helyszíneivel, “fílingjével” (rendezte: Árpa Attila)

Árpa pedig – szem előtt tartva a hitelességet – a valódi személyeket és a megtörtént eseményeket úgy rakta össze a fikcióval, hogy végül egy izgalmas, lebilincselő thriller kerekedett belőle. A könyvet olvasva pedig már nem is akarjuk „fülön csípni”, hogy éppen mi volt benne a valós alapsztori és mi a „felturbózás”, hiszen a leszámolásoknak, a bűncselekményeknek csupán egy töredéke került be akkoriban az újságokba és az esti híradókba.

Az alvilági thrillerből azonban a romantika sem maradhatott ki, egy Shakespeare-i jellegű, lehetetlen szerelem is színesíti, amely komoly döntés elé állítja a főhőst: vagy megöli szerelme apját, és akkor ő léphet a helyébe, mint a maffia budapesti helytartója, de elveszíti a lányt, vagy nem teszi meg, de akkor ő lesz a célpont, még ha meg is tarthatja kedvesét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik