Kultúra

A tévében: lehet általunk jobb a világ?

Egy jó meccs, egy lelkes fiatal, egy szent, és egy két érdekes házasság történetén át tesztelhetjük a nagyhét első napján, tudunk-e hatni.

20:15, Digi Sport, Bayern München – Olympique Marseille, BL-negyeddöntő, visszavágó
Sima ügy, mondhatjuk, miután az első meccsen a németek 2-0-ra nyertek a gyengén játszó franciák ellen, de bármi lehet, és ez nemcsak frázis. Persze a legnagyobb esélye mégis egy bajor győzelemnek van, de a BL az BL.

21:00, Filmmúzeum, Szenzáció!
Persze míg a meccsek lehetnek unalmasak, a klasszikusokban nehéz csalódni, és ki a klasszikus, ha nem a Vád tanuja vagy a Valaki forrón szereti rendezője? Billy Wilder filmjében megint Hollywood egyik legklasszikusabb párosa, Jack Lemmon és Walter Matthau játszik valamint a hamvas-fiatal Susan Sarandon. Egy újságró meglégelvén a munkáját, megállapodna, aminek egy házassággal adna hangot. De főnöke mindent jobban akar, mint ezt, főleg, mivel egy ember kivégzésére készül az igazságszolgáltatás, és az ügy óriási szenzációnak (lásd cím) ígérkezik. A többit megoldja a fent említett négy filmipari szakember. 

21:05, Duna TV, A jövő kezdete
Mi lenne, ha mindenki befogadna egy hajléktalant, egy rászorulót? Ó, hát azt nem lehetne. De miért nem? Hollywood erre a kérdésre általában kitérő választ ad, miután meggyőz minket a jó szándék jelentőségéről. Mimi Leder (Deep Impact) ezt a helyzetet vázolja ebben a filmjébem – egy új tanár (Amerikában a jó, a tiszta, az angyali mindig ilyen formában érkezik az emberek közé, fenntartva, hogy utána azonban az élet sajna más…) azt a feladatot adja diákjainak, váltsák meg a világot. Az egyik fiatal meg is próbálja, befogad egy hajléktalant, majd, miután anyja kidobja, folytatja a házi feladat végrehajtását. És ebből érdekes dolgok következnek. Egy film gondolatébresztőnek, mert már egy ilyen gondolat felmerülése is számít.

23:55, Duna TV, Szent Márton útjai
Nem, nem a borzas szaxofonosról szól ez a dokumentumfilm, hanem az igazi Szent Mártonról, a római légionárius fiáról, aki a 4. században még úgy gondolta, segíteni a szegényeket (odaadni nekünk a miénket) még nem “lehetetlenség”, “abszurdum”, még nem érezte úgy, “hová jutna így a világ”, szóval élte életét, térített, miután kilépett a katonaságtól – mi jellemző módon leginkább a liba miatt emlékszünk rá. Savariából Tours-ig ívelt az ő életpályája, és ezt az utat járta be egy francia és egy magyar fiatalember, hogy közben elmélkedjen. És közben a francia-magyar kulturális kötelékek fontosságáról is megemlékeznek, megszólaltatván számos kettős identitású személyt. 

0:55, TV2, Paszport – Útlevél a semmibe
Gothár Péter 2000-ben forgatta ezt a filmet a kettészakadt Magyarországról, amelynek keleti fele azonban még mindig sokkal fejlettebb volt, mint Ukrajna. A rendező persze nem tagadhatta meg szoros kötődését a groteszkhez – egy ukrán nőt szerelmes levelekkel bombáz egy nyírségi férfi, pontosabban annak nővére, de a férfi nevében. Így akarja idecsábítani a nőt, aki nem is sejti, hogy Cyranója egy totál alkesz, aki legtöbbször magatehetetlenül fekszik valami arra alkalmas helyen. Érdekes összevetés – vajon 12 évvel később hogy szól ez a film?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik