Kultúra

A tévében: Bruce Willis válik, Pierre disszidál és rendez

Ma is lesz hoki-VB, Brendon Lee B-filmben domborít, Sőth Sándor 15 perces rémmeséjét is láthatjuk 1996-ből.

Miután tegnap biztató játékkal legyőztük Hollandiát a budapesti divízió-1-es hoki-VB-n, menetelünk tovább, jönnek a csehszlovákok, ja, nem, a dél-koreaiak, nem ezt a meccset tartjuk előre láthatólag a legnehezebbnek, de mindegyiken koncentrálni kell és hajtani, nehogy nehezet csináljunk belőle. Az sport2 ezúttal élőben közvetít 19:15-től.

A termékeny Rob Reiner (Tortúra, Szerelem a Fehér Házban, Tuti dolog) a „váljunk el, hogy rájöjjünk, milyen jó összejönni” romantikus alaptörténetet dolgozta fel tréfásan a Velem vagy nélküled című filmjében (végre egy jó magyar cím!), az ismerős témához ismerős arcokat talált Bruce Willis és Michelle Pfeiffer személyében. De a zeneszerző sem ismeretlen: Eric Clapton, sőt az egyik szereplő neve is rémlik valahonnan – Rob Reinernek hívják. Az 1999-es filmet a Filmmúzeum kaparta elő, és 21:00-kor vetíti.

Akit a romantika nem fegyverez le, még komédia formátumban sem, válassza a fegyvereket. A nap címét kiérdemlő Lézer misszióban egy gyémántot és egy lézerkutatót rabolnak el, akit egy, természetesen különleges ügynöknek kéne kiszabadítani, ám ehelyett egy gyémántbányában köt ki a professzorral és a természetesen kellően dekoratív lányával. A némileg sablonízű történetben Brendon Lee alakítja az ügynököt, és Ernest Borgnine a professzort – két legenda. 21:00, Hálózat TV.

Bár nemrég volt belőle mozis vetítés is, a tévében is mindig élmény újranézni a Megáll az időt. Gothár Péter 1981-es filmje a Kádár-kor és a fiatalság legtökéletesebb találkozása a Magyarország formájú boncasztalon: szép. A veronálos pasik, malacpofák, szukicsmárták, vilmák és rajnákok filmje arra is jó, hogy kissé észhez térítsük magunkat, és mellesleg elnézegessük Őze Lajost (Miért, kint mi volt?), Hetényi Pált (Te mindig a feleségem leszel), Sőth Sándort (Ne legyen semmi), a már sajnos elhunyt Pauer Henriket (De ez még él), Rajhona Ádámot (Kit fogok én itt most?) na meg persze a tini Znamenák Istvánt (Tosoki Gyula). 22:45, Filmmúzeum.

Sőt – ez persze ócska poén, de kihagyhatatlan, mert Sőth a következő filmben már mint rendező tűnik fel (illetve jelenleg már producerként dolgozik évek óta Berlinben, az Intuit Pictures nevű cégben, Pierre tehát mégis áttört a határőrök falán): a forgatókönyvíró-főszereplő Zánkay Piros leugrik cigarettáért, de ebből nem más kerekedik, mint egy Mindennapi rémtörténet. Nem lesz hosszú, ez az 1996-ban készült film 22:50-től a Duna II Autonómián csak 15 percet kér az életünkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik