Kultúra

A tévében megcsalás, Stohl András 1996-ban, Diana Krall

Dicsőséges magyar hoki, Todd Phillips első filmje, Gary Oldman, Stohl András bravúros szereplése, Diana Krall zenéje lesz ma.

Kezdjünk hokival, a SAPA Fehérvár AV19 most az 5. az EBEL-ben, de a 4. és a 7. hely között három pont a differencia, szóval a középmezőny eleje nagyon sűrű. A mai ellenfél a Vienna Capitals lesz, aki ellen eddig idegenben egy döntetlen utáni vesztes meccs, illetve egy otthoni vereség a mérleg, szóval lenne miért visszavágni, és persze leszakítani egy kicsit a 7. helyen álló bécsieket. Egy igazi rangadó 18:45-től a Sportklubon.

Todd Phillips csinált már komoly dokumentumfilmet, írt Borat-forgatókönyvet, megcsinált két Másnaposok-filmet – a Cool túra még 2000-ben készült, két dokumentumfilm után tette oda a rendező ezt a koleszes-megcsalós-de-megbánós-ám-úgy-tűnik-késős filmet, melyben egy roppant kínos, kompromittáló videofelvétel (a megcsalthoz történő) megérkezését kéne megelőzni. Autóval. Road movie, koleszfilm, fura figurák a teljes idegösszeroppanás szélén. 21:00, TV2.

Peter Medak filmjeire nem nagyon emlékszünk, a Rómeó vérzik-re viszont sokan, sőt, ritka, hogy egy magyarul beszélő film szinkronjára is (remélhetőleg nem szinkronizálták le újra, jajjaj), csodálatosan zengő férfihangok által kerültünk bele ebbe a szépen kiábrándult történetbe, melynek főhőse egy rendőr (heti kérdésünk: kiábrándult, kiégett vagy pedáns, példás rendőrt tud Gary Oldman jobban eljátszani?), akit az ébreszt föl lézengéséből, ál-életéből, hogy három társát miatta megölték. Oldmanen kívül Juliette Lewis, Ron Perlman és Roy Scheider is látható lesz ebben az 1993-as filmben. 22:00, Filmmúzeum.

Sean O’Casey A kezdet vége című drámája nemcsak azért érdekes, mert az abszurd (humorú) dráma eklatáns példája, hanem Gothár Péter rendező lényegében társszerzőként állhatna a darab címe előtt. De miként állt még a produkcióban? Díszlettervezőként, melyek közt Szacsvay László, Stohl András, Lázár Kati eljátsszák, sőt elbravúrkodják a 90-es évek közepéig játszott darabot, mely főleg Stohltól akrobatikus képességeket és teljesítményt követelt meg. Olyan előadás, ahol minden puhaság látszata mögött pontosság és feszesség van. 22:25, Duna2.

Diana Krall sokak számára jelenti a kortárs dzsesszt, így biztos sokan nézik (vagy csak hallgatják) meg 2009-es Rio de Janeiró-i koncertjét, melynek anyaga nem marad meg a dzsesszen belül, hanem líraibb, balladisztikusabb dalokat is meghallgathatunk. Amit sajnálhatunk, az a hossz: mindössze 60 perc. Diana Krall – Live in Rio, 23:45, m1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik