Kultúra

A tévében: Mozart, Tony Montana és a szív

Mozart- és a bűnözők királyának alaptípusa, Tony Montana találkoznak ma, de lesznek dolgozó celebek, szívépítők és egy haldokló Javier Bardem is.

16:05, TV2, Másodállás
A másik kereskedelmi csatorna is beizzítja tavaszi műsorait, a Lakatos Márk-féle megszüntetve megőrzött egykori Viasat3-as műsor mellett itt egy sztár-reality, melyben olyan nagy hírességek, mint “Várkonyi Andrea, Bochkor Gábor, Iszak Eszter, Ganxsta Zolee, Karsai Zita és Váczi Gergő” kipróbálnak valami más munkát, mint ami nekik van. Hogy ez mennyire lesz 1, celeb-cikizés vagy 2, celeb-fényezés vagy 3, erőltetés, 4, unalom. Nem szoktak ezek sikerülni, nem is szeretjük annyira manapság a hivatásos híreseket, sokkal jobban vonzódunk a magunk fajtához, főleg ha valami kis tehetségünk is van. Majd meglátjuk.

20:00, Duna TV, Amadeus
Nemrég volt 80 éves Milos Forman,a Próteusz-arcú rendező, aki a nagy Mozartról is megcsinálta szokásos “már-már igazán autonóm, de mégse” filmjét (ebben hasonlít az idős Polanskira), amely hozott azért pár nagy pillanatot. No nem F. Murray Abraham Salierijéből fakadóan, hanem Tom Hulce Mozartjának (egyébként David Bowie-nak is felajánlották a szerepet) köszönhetően (a színész ’95 után visszavonult, hogy színpadi rendezéseire és produceri munkájára tudjon koncentrálni). A 8 Oscarból mégis F. Murray Abraham kapott egyet.

22:00, Story4, A sebhelyes arcú
Brian de Palma tán maga sem tudta, mekkora alaptípust teremt ezzel a filmmel, de Tony Montana a világ számos pontján “a” bűnöző. Al Pacino egyik legjobbja, 170 percen átível fel és bukik alá a nagykutya karrierje, hogy az erőszak fináléjáinak legjobbikával érjen véget a film, amely nem is film, hanem eposz, az összes túlzásával, elmért arányaival együtt. A filmet az épp kokainfüggőségével küzdő Oliver Stone írta. Hat évvel a Ponyvaregény előtt John Travoltának megvolt az esélye szerepelni ebben a filmben, de nem élt vele. 

22:00, National Geographic, Dobogó szív a laborból
Már régóta hallani genetikai, őssejtkutatási kísérletekről, reményekről, hogy a nem túl távoli jövőben lehet majd személyre szabott szövetből különböző szerveket előállítani, és kicserélni a beteget, elhasználódottat. De hogy folynak ezek a kutatások és milyen stádiumban vannak? Megtudhatjuk ebből a műsorból. 

22:25, m1, Biutiful
Amíg viszont nincs mód szerveket cserélni, marad a sok esetben fájdalmas betegség, majd a halál. Erről szól ez az Inárritu-film, melyben talán túl sok szenvedés, törés, halálközeli utalás van, de az biztos, hogy Javier Bardem megint óriásit alakít benne. Egy férfit, apát, akinek különleges képességei vannak, s aki megtudja, hogy gyógyíthatatlan prosztatarákja van. Egy kissé túl komoly film arról, milyen nehéz és szép dolog élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik