Kultúra

“A színészek kilencven százaléka alig tud megélni”

Javier Bardem, a Nem vénnek való vidék sztárja szerint az illegális letöltők a bolti tolvajokhoz hasonlóak.

Az Oscar-díjas színész a világ kormányainak figyelmét szeretné felhívni a kalózkodás okozta károkra és arra, hogy a színészek jogait meg kell védeni. A filmsztár egy szellemi tulajdonról szóló svájci konferencián beszélt arról, hogy a világméretű problémát még szigorúbb szabályozásokkal kell megoldani.

Bardem, aki Penélope Cruz férje, a konferencia nézőinek azt mondta: “A színészek kilencven százalékának komoly megélhetési gondjaik vannak, nem tudják fizetni a lakbért, a számlákat, sőt még a napi betevőre sem telik. A színészek anyagi elismerése kétségbeejtő. Nem magamról beszélek, hanem azokról, akiknek tényleg problémát okoz megélni abból, amit csinálnak.”

Bardem saját bevallása szerint még soha nem töltött le illegálisan egy filmet vagy zeneszámot sem, és az ilyesmit lopáshoz hasonlította. “Olyan, mintha bemennék egy boltba, elvenném a polcról, ami kell nekem, és elszaladnék. És a közvélekedés szerint a kalózkodás rendjén való, hiszen csak azokat a színészeket éri így kár, akiknek magánrepülőgépük van. De ez nem igaz. Azok jogai sérülnek így, akik a sztárok mögött állnak.”

A színész jó ötletnek tartja, hogy a mozik inkább csökkentsék a jegyárakat, és ezzel arra ösztönözzék az embereket, hogy letöltés helyett ott nézzék meg a filmeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik