Kultúra

A tévében: filmek ürügyén minden másról

A film főszereplője két héttel a bemutató után börtönbe megy, a másiké csak a negyedik választás volt a szerepre, Oscart kapott - mik vannak.

1957-ben két héttel a film bemutatása után letartóztatják a főszereplőt, majd a filmet lassan leveszik a műsorról (ugyanekkor a Csodacsatár című vígjáték egyik szereplőjének, bizonyos Puskás Öcsinek jeleneteit újraveszik Hidegkuti Nándorral, a forgatókönyvíró Méray Tibor (párizsi disszidens) neve pedig lekerül a stáblistáról). A főszereplő ugyanis 1956-ban kiszabadította bátyját a börtönből, emiatt börtönbe vonult, majd kiszabadulása után a metróépítkezésen dolgozott. A Darvas Iván alakította karakter szélhámos, lapszerkesztő, aranyifjú, aki hétvégenként katonai szolgálatát tölti (az 191-es évek Magyarországán vagyunk). Egy ilyen vasárnapi napon ismerkedik meg egy cselédlánnyal (Bara Margit), akinek azt hazudja, egy vagyonosabb paraszt fia. A kalandból azonban szerelem lesz, ám a férfi nem meri bevallani az igazat, így az drámai módon derül ki. Bakaruhában, 13:05, m1.

Peter Farrelly első filmje 1994-ben még feltűnést keltett vaskos humorával, ma már 19:15-től levetíthető a Coolon. A Dumb és Dumber – Dilibogyók két lúzer főhőse infantilis humorával és agyalágyultságával megelőlegezte a 2000-es évek első felében indult korhatáros vígjátékok nagy hullámát (Judd Apatow-filmek és társai). Jim Carrey és Jeff Daniels ökörködése mindazonáltal teljesen jó program vasárnap estére.

Érdekes dolog ez: a budapesti Katona József Színház bemutatta 2002-ben Urs Widmer: Top dogs című darabját, ami tönkrement nagykutyákról, felsővezetőkről szól, akik idegösszeomlásuk szélén már-már moralizálni kezdenének, de egy alapos tréning után mehetnek vissza a kapitalizmus lövegtornyaiba. Az antikapitalista, morál-siker szembenállást hirdető darabot egy olyan színház mutatta be, amely híres egyéni látásmódjáról, kritikai érzékéről, adott esetben társadalomkritikájáról. Amely nem ment bele könnyű válaszokba. Egy hangulatilag igencsak antikapitalista országban azonban kissé túl egyszerűnek tűnik abszurd és groteszk helyzetekbe szorult felsővezetőkön nevetni, mégha meg is van rá minden jogalap. Vagy tévednék? 21:30, Duna World.

Wales-hívek, -rajongók, figyelem! Thrillerbe csomagolt tűndérmese következik, melyben anya és lánya Walesbe megy, hogy a különvált férjet-apát meglátogassák, ám a csodás tájon furcsa dolgok történnek, alány eltűnik, egy ötven éve halottnak hitt kislány pedig megkerül. Ne is a történetre, a tájra tessenek koncentrálni – igaz, ahhoz egy kicsit sokáig kell hozzá fent maradni. A múlt titka, 22:55, RTL Klub.

Michael Douglas első produceri munkája rögtön Oscar-díjat ért (legjobb film, rendező, férfi és női főszereplő, adaptált forgatókönyv), s a film rögtön négy másik szobrocskát is elnyert (Kirk Douglas adta át neki a jogokat) – ez az egyik film a három közül, mely az Oscar-történelemben elnyerte mind a legfontosabb díjakat. A főszerepet először James Caannak ajánlotta Milos Forman rendező, de végül (Marlon Brando és Gene Hackman után) Jack Nicholson fogadta el – Oscar lett a jutalma. A filmben megjelenő értelmi fogyatékos statiszták között számos valóban értelmi fogyatékos volt. Van a filmben improvizáció (Nicholson érkezése a kórházban, jelenete Dean R. Brooksszal),  egyébként egy kivétellel a filmben is látható sorrendben vették fel a jeleneteket. A Száll a kakukk fészkére-ről van szó, mely sikeres, klasszikus film, egy 2007-es, mérvadó lista szerint a 33. legjobb film a világon, a regény írójának, Ken Keseynek viszont annyira nem tetszett, hogy perrel fenyegetőzött, és megfogadt, ahogy sosem fogja megnézni. Ez önökre azonban nem vonatkozik. 23:20, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik