Kultúra

Népítélet: csak a holdon nézték a Marslakókat

Az RTL Klub ismét jó lovakra tett, ami nem mondható el egyelőre a köztévéről.

Az első, műsorszerkezetileg tavaszi hét igazából semmi meglepőt nem hozott – az látszik, ki ért a tévénéző tömegek nyelvén, ki nem.

Az RTL Klub tavaszi műsorrendje két játékra van felfűzve: a (hétköz)naponta jelentkező egyórás 1 perc és nyersz!-re, illetve a heti egy Legyen Ön is Milliomos!-ra. Mivel az utóbbi nem napi műsor, logikus, hogy nem a vetélkedő-, hanem a show-jelleg kéne kidomborodjon benne – Friderikusz humora, frappírozása, adott esetben szorult helyzete. A csatorna mindkét elképzelése találkozni látszik a közönség vágyaival, elvárásaival, ízlésével.

A Sebestyén Balázs-féle 1 perc és nyersz! keddi adása rögtön a legnépszerűbb műsor lett – a második (!) adást máris 1,7 millió néző nézte (a teljes népességből – ennyit arról, hogy mennyi idő kell egy műsornak a népszerűséghez), a pénteki pedig a kereskedelmileg fontos 18-49-es korosztályban lett első 678 ezres táborával. Friderikusz itt 8. lett (493 ezer), a másik listán pedig 5. (1,38 millió). Mindkét műsor verte a versenytársakat, az 1 perc és nyersz! konkrétan ötből ötször. Valahogy így kell csinálni.

Mindeközben a TV2 Megasztárja lassan a csatorna legnépszerűbb műsora lesz, a múlt héten is 1,285 milliós tábora volt (18-49-esek közt 530 ezer), ami jó, de nem az igazi – persze csak most állt össze a kissé jellegtelen mezőny, meglátjuk, mennyire sikerül feltornázni-szinten tartani a nézettséget a show-val. A műsor megnyerte a péntek estét (este 9-es kezdésével kikerüli az 1 perc és nyersz!-et, a Barátok közt-öt, szóval nem vállal nagy kockázatot – nem kell mindig forrófejűen versenyezni),

Valahogy így lehetnek ezzel az m1-en is, amelynek mostantól már az új műsorai dominálnak esténként. De arra valószínűleg nem számítottak ők se, hogy a Marslakók első dupla epizódját konkrétan a kutya nem fogja nézni. A vasárnap estét még 500 ezer nézővel kezdte a Jáksó-féle szappanopera (köszönhetően a Híradónak), ám jött a zuhanórepülés, és kétszázezer néző elpártolt – egy részük Hegelt ment olvasni, a többi pedig átment a Viasat3-ra és a Coolra. 21:10-re, a dupla rész végére az m1-et 249 ezer ember nézte, a cool magabiztosan verte a csatornát 352 ezer nézővel, a film+ a maga 210 ezres nézőszámával pedig nagyjából egy kategóriában volt vele.

Kár, hogy az utóbbi kábeles adó, amely 2,5 millió emberhez jut el, a köztévé pedig országos sugárzású, nem kevés közpénzből fenntartott izé. De ne siessük el az ítélkezést, várjuk meg, hogy teljesít a Marslakók többi, már biztosan megvalósuló 398 epizódja is…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik