Kultúra

A tévében: okok az elkeseredésre

Egy sorozatgyilkos, egy időzített bomba, a züllés vagy egy nagyvonalú közpénzcsapolás ad nagyobb okot rá?

20:15, m1, Marslakók
“A Marslakók nem ártanak senkinek” ígéri a promóciós szöveg, maximum az MTVA költségvetésének (előkészítés 200 millió, részenként 6 millió, egy hónapban 22 rész lesz), melyből már 437 részt meg is rendelt a köztévé – nem baj, hogy nincsenek nézettségi adatok, mert az azokra vonatkozó kritériumok sincsenek (így járt a Hacktion is, amely viszonylag népszerűtlen, de mégis lesz második évadja). Jáksó László produceri munkájaként egy olyan sorozatot várhatunk, melyben hétköznapi (jó szak-, de esendő magán-)emberek életével ismerkedhetünk meg. Még egy esély, hogy fiatal színészeket ismerjen meg az ország. Hát majd meglátjuk.

21:05, m2, Egy pikoló világos
Hej, az 50-es évek, amikor – a filmen – még csak kétdecis sörök jelezték a züllést, az elindulást a lejtőn lefele! Máriássy Félix, a szomorú sorsú, tehetséges rendező, akiről ez európai Félix-díjakat elnevezték (tanítványa, Szabó István javaslatára), s akit zsarolással szervezett be a Belügy ügynöknek, ebben az 1955-ös filmben mutatja meg, hogy lesz egy ígéretes találkozásból önsorsrontás. Ruttkay Éva, Bitskey Tibor, Bulla Elma, Görbe Jábos, Sulyok Mária – csak a legjobbak. 

22:00, National Geographic, Bombavadászok: Afganisztán

A bombák földjén című Katheryn Bigelow-filmben egy bombász, tűzszerész sorsán át láthattuk, ahogy a háború extrémsport, drog lesz. De mi van a valóságban? Az afganisztáni helyzet – mára sokkal rosszabb, mint az iraki – úgyanúgy rengeteg barkácsolt bombás támadással van teli, a terepen dolgozó tűzszerászeknek tehát van félnivalója. Az ő életükbe nyerhetünk bepillantást ennek a dokumentumfilmnek a segítségével.

23:00, Filmmúzeum, A Pokolból
Hasfelmetsző Jack története több, mint száz éve inspirálja a popkultúrát – egy fel nem derített sorozatgyilkos ügye, öt borzalmas, rituális gyilkosság, mely a korabeli Anglia komor hangulatával, szociális feszültségével megfűszerezve tökéletes elegy. Ebben a filmben a Scottland Yard magányos nyomozója ered a nyomába, és sajnos rá kell jönnie, hogy a következő áldozatba beleszeretett. Johhny Depp-pel és Ian Holmmal a főszerepben ez a 2001-es film.

23:50, TV2, Sivatagi álom
Francia-koreai koprodukciót nem látunk gyakran a tévében, pláne nem mongóliai helyszínekkel. Egy családos férfi története ez, aki fákat ültet, hogy a sztyeppét megmentse az elsivatagosodástól. Később Ulanbatorba utaznak, ami közben a férfi sokat iszik, és még egy észak-koreai nő és fia is bekerül a képbe – igazi belső-ázsiai melankólia némi testiséggel és a lét érdességével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik