Kultúra

Háborús filmek fesztiválja Olaszországban

Háborús témájú filmek nemzetközi fesztiválja kezdődik hétfőn este a dél-olaszországi San Pietro Infinében.

A szeptember 4-ig tartó első ilyen mustra helyszíne jelképes: a települést a második világháborúban történt elpusztítása óta nem építettek újjá.

A fesztivál címe Történetek a történelemben (Storie nella storia), és a múltbéli és a korunkbeli háborúkról forgatott filmekkel, dokumentumfilmekkel és újságírói riportokkal segít megérteni a békét – nyilatkozta Angelo Maria Villani rendező, a szemle kitalálója és megszervezője.

Az eseménynek otthont adó, Caserta közeli San Pietro Infinében zajlott a második világháború egyik legvéresebb csatája, amelyben a német vonalakat bombázó szövetségesek támadása után a település teljesen megsemmisült. San Pietro Infinét – amelyet 1998-ban a béke nemzetközi műemlékének nyilvánítottak – sohasem építettek újjá: éppen a háborúra emlékezés miatt hagyták romosan. A helyszínen jelenleg multimédiás Emlékpark mutatja be a második világháború és azt ezt követő háborúk eseményeit és következményeit.

San Pietro Infine romjai között forgatta a település sorsát bemutató alkotását az amerikai John Huston (The Battle of San Pietro, 1945) és a település adott hátteret Mario Monicelli A nagy háború című filmjének 1959-ben.

A fesztiválon olasz és külföldi rendezők munkái egyaránt szerepelnek, többek között az idén Oscar-díjas alkotás, A bombák földjén, Kathryn Bigelow filmje korunk háborújáról.

San Pietro Infine a mai napig hasonlóan néz ki, mint az alábbi filmjelenetben, Mario Monicelli, A nagy háború című filmjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik