Kultúra

A tévében: Megasztár, sikoly, Csontváry

Minden regiszteren játszunk ma a poptól a tinihorroron át a szeméttelepig.

Itt a hatodik Megasztár, érezni kicsit egy olyan kétségbeesést a TV2-n, mint amikor a titkárnő hatodszorra is nekiül kirakni a pasziánszot, most már biztos sikerülni fog. Megint kavart a csatorna egyet a zsűrin, a végső névsor: Falusi Mariann, Mester “nagy zenész vagyok, értsétek végre meg” Tamás, Bereczki Zoltán, Bochkor Gábor. Más lesz a műsor struktúrája is, biztos beszerelnek a rendszerbe egy Szíj Melinda-felismerő és -kiiktató modult is. Egyelőre itt a röhögés ideje, a válogatót láthatjuk. 21:00, TV2.

1996-ban indult, tavaly a negyedik részt láthattuk, mely poént csinált az elsőből – ez a Sikoly, Wes Craven Szellemarcú gyermeke, a tinihorror egyik zászlóshajója, bástyája és ékköve. Neve Campbell, Courteney Cox, Drew Barrymore és David Arquette egy horrorfilmjeiből ihletet merítő Edvard Munch-rajongó sorozatgyilkos elől menekül Woodsboróban, és mi nosztalgiával kevert félelmet érzünk – micsoda keverék. 21:10, Viasat3.

Az eredetileg festőnek készülő Huszárik Zoltán második, utolsó és nehezen készülő, szenvedéssel teli filmje Csontváry Kosztka Tivadarról és a művész(et)ről. A főszerepben Ichak Finci, Holl István, Drahota Andrea és Dajka Margit. Csontváry, 21:30, Duna World.  

Szeméttelepen élni – a kérdéshez kétféleképp áll hozzá a kulturált, modern fehér környezetben élő ember 1. milyen embertelen és szörnyű dolog lehet ez, 2. az emberi boldogság, méltóság és szeretet kérdése nem függ a környezettől. Utóbbira akar példa lenni a Dhavari című dokumentumfilm, melynek tárgya a Mumbai közepén fekvő kis konglomerátum, egy szemét- és nyomortelep, amely azonban egy erős gazdaság motorja, szíve. A milliós városban generációk élnek már ugyanott, azaz valami tényleg lehet abban a 2-es pontban. De azért a valóság mélyen az 1-es. 0:15, Duna World

És ha már zenével (?) kezdtünk, zárjunk is azzal: a Belmondo együttes Czutor Zoltánnal az élén jótékonysági az “Esély a lángok között” jótékonysági koncert keretein belül játszott, és ezt most (0:35, m1) mi is – de legalább is az éjjeliőrök – meghallgathatjuk. Aki nem ismerné, tessék a Lesz, volt, van című dal videója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik