Kultúra

Lecsapott az RTL-re a Médiahatóság

Az NMHH szerint az RTL Klub rosszul alkalmazta a hatévesekre vonatkozó korhatárjelöléseket.A TV2 esetében nem találtak ilyen hiányosságot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárást indít az RTL Klubbal szemben, mivel a csatorna négy gyermekműsoránál is hiányzott a hatos karika. Az NMHH műsorelemzői október utolsó hétvégéjén vizsgálták a két legnagyobb országos kereskedelmi csatornát, a TV2 esetében megfelelőek voltak a korhatárjelölések.

Az NMHH pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vizsgálat feltárta, hogy az RTL Klubon vetített két rajzfilmsorozat két-két epizódja olyan félelmet keltő elemeket, az óvodáskorúak által nehezen érthető burleszkszerű erőszakot tartalmazott, amely indokolttá tette volna a hatos karika alkalmazását.

A hivatal munkatársai negyedévente ellenőrzik a TV2 és az RTL Klub hétvégén délelőtt sugárzott gyermekműsorait, az úgynevezett gyermeksávot. A 2011. harmadik negyedéves vizsgálat szúrópróbaszerűen kiválasztott hétvégéje október 29-30. volt, és az akkor sugárzott összes, 62 gyermekműsorszámra kiterjedt.

Az ABG Nielsen kutatása szerint a 4-12 évesek 2011 nyarán már csaknem 270 percet, 27 perccel többet tévéztek, mint 2010-ben. A hatóság ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordít a hat éven aluliak által nézett műsorokra – tartalmazza a közlemény.

Az elemzők annak teljesülését is vizsgálták, hogy a kifejezetten hat éven aluliaknak szánt műsorszámok közé nem illesztettek-e be idősebbeknek szóló médiatartalmakat. Ez a törvényi előírás a vizsgálat szerint nem sérült.

Az októberi hétvégét ellenőrző gyermeksávvizsgálat szerint a TV2 a hat éven aluliak számára nem ajánlott, sárga hatos karikát is, valamint az önkéntesen alkalmazható, hat éven aluliak számára kifejezetten ajánlott műsorokat jelző zöld kisfiús piktogramot is használta. Az RTL Klub ugyanakkor csak “korhatár nélküli” besorolású műsorszámokat sugárzott.

A hatóság pénteki közleménye szerint az ismétlődő ellenőrzéseknek köszönhetően ugyanakkor csökken a helytelen korhatár-besorolások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik