Kultúra

A tévében: gyarló emberek és egy professzor

Szatíra múltból, jövőből, poénok Alfonsótól, vadabb poénok Poe-tól és egy nagyszerű nyelvészprofesszor.

A 70-es években a magyar szatírának fenséges terepe volt a megengedőbb kulturális politika és az egyre sűrűbb gulyáskommunizmus mindennapjai. A Holnap lesz fácán is egy az időszak emlékezetes filmjei közül: Sára Sándor szatírája egy kis, térképen nem jelölt dunai szigeten játszódik, ahol eleinte egy házaspár és egy tudós talál menedékre, de később egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A végén pedig megalakul egy kis közösség, melynek vezetője Kozma (Szirtes Ádám) lesz. Diktatúra, bürokrácia, katonás rend – ezek Kozma értékei, melyeket megpróbál érvényesíteni. A szereplők közül Szirtes mellett ki kell emelni Huszárik Zoltánt és Hernádi Juditot. 20:05, Duna World.

Alfonso annak idején maga volt a köznépi humor, ma viszont már szinte intellektuálisnak hat finomsága, pontossága, visszafogottsága a sok ordenáré, obszcén vicceskedés idején. Sokszínű és mindig telibe találó játékát Molnár György Alfonshow című 26 perces burleszkjében is megfigyelhetjük. 20:35, m2

A valóságshow-k korában nem tűnik olyan eredeti ötletnek David Cronenbergé, aki sci-fijében egy emberi agyakban játszódó össznépi játékot jelenített meg. Az Existenz – Az élet játék (eredeti címe eXistenZ, amely írásforma nekünk, magyaroknak egy másik értelmezési tartományt is hozzácsatol az eredetihez) ötlete tipikus posztmodern elgondolás, és mint oly sok Cronenberg-filmet, ezt is az átalakulás, átváltozás iránti érdeklődés hozta létre. A főbb szerepekben Jude Law, Jennifer Jason Leigh és Ian Holm látható 22:05-től a TV2.

Szintén az ember sötétebb oldalának boncolgatása lesz a Különleges történetek szándéka, amely 1968-as filmet Alain Delon, Louis Malle és Roger Vadim rendezett oly módon, hogy mindhárman megfilmesítettek egy-egy, nem meglepően bizarr és az ember(iség)re nézvést nem túl hízelgő Edgar Allan Poe-novellát. A két francia korhű díszletek között, Fellini viszont aktualizálta az övét. A színészek sora elég lélegzetelállító: Brigitte Bardot Alain Delon, Jane Fonda, Terence Tramp, Peter Fonda. 23:05, m1.

E sorok írója is szenvedett a magyar nyelv tanával, okoztak neki álmatlan órákat szintagmák, lexémák, elemzett mondatokat rogyásig, olvasott ómagyarul, folytatott reménytelen küzdelmet olyan hangtani fogalmakkal, mint pl. az alveolopalatális zöngés affrikáta. A nyelvtan dzsungelében nem nehéz eltévedni, de időről időre össze lehet találkozni olyan idegenvezetőkkel, aki (élőszóban vagy tanulmányaik által) megnyugtatják a szerencsétlen vándort, kicsit kipofozzák, adnak neki némi folyadékot, élelmet, és még a remény csillogását is visszalopják a szemükbe – ilyen szolgálatot tett rajtam kívül sok más sorstársamnak Deme László nyelvész, akiről a Nyelv és lélek című portréfilm szól. Akik szeretnének elkezdeni megismerkedni a nyelvészettel, kezdjék itt, hogy a tavaly, 89 évesen elhunyt professzor lelkesedése, okossága, logikája átjárja az ő lelküket-szellemüket is. 10 perce mindenkinek van. 23:20, Duna World.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik