Kultúra

A tévében: békés nagymamától az emberi gonoszságig

A monarchia legnyugalmasabb évei után egy anyós-fiú lánykeresőn vagy egy improvizációs műsoron nevethetünk, majd egy magyar tehetség csellójátéka és az emberi gonoszság jön.

Békebeli viszonylatok, Monarchia, csipke, fodor, glasszékesztyű. A nagymama, Csiky Gergely szelíden kritikus, avagy kritikusan baráti művészetének egyik ékköve a fiatalok életét elrendező nagymamáról – ma mintha fordítva lenne, az unokák elrendezik nagyszüleik boldogságát, de legalábbis élelmezését, ha tudják. Mindezt az idillt a következő aranycsapat játssza el nekünk: Tolnay Klári, Kállai Ferenc, Sinkovits Imre, Agárdy Gábor és Béres Ilona (1998-ban. A fiatalok nevére nem találtam rá). 20:05, m1.

Nem szoktam amúgy is népszerű műsorokat külön ajánlani, tegyék meg helyettem a marketingre áldozott milliók, de az ÖsszeEsküvőkre valamennyire kíváncsi leszek. Egyrészt mert generációkat köt össze (fiúk anyucival költöznek be a házba, hogy válogassanak a meny-feleségjelöltek közt), némileg túlmutat egy szimpla tahóság-show-n (a bentlakók tán nem csak azzal lesznek tisztában, hol helyezkednek el a nemi szerveik), és elég sok forog kockán. Meg hát, noha senki nem vádolhat azzal, hogy kedvelem Hajdú Pétert, kíváncsi vagyok arra is, ő, a műsor gyártója hogy jön ki ebből az egészből. Peller Mariann-nal és Till Attilával 21:20-tól indul az anyós, fizess!-játék a TV2-n.   

Aki viszont nem szereti a változást, az 21:25-kor menjen a Viasat3-ra, megint itt van a Beugró, ráadásul Plusz. A korábbi csatornákon kellő alázattal körített műsornak nem tett jót a kidizájnolás, de azért elég kraft maradt benne egy kellemes péntek estéhez. A sorozat célja megintcsak egy új tag megtalálása – a többiek maradnak a régiek, plusz az előző Plusz-sorozat nyertese, Ruttkay Laura. 

Egy fiatal magyar zenész diplomahangversenyét a tévében ritkán adják le, Várdai Istvánnal ez azért történhet meg, mivel a diploma előtt (Mrs. Robinson nélkül) már világra szóló erdményei voltak: 2007-ben harmadik lett a világhírű moszkvai Csajkovszkij Versenyen, 2008-ban megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt, és a hozzáértők Perényi Miklós óta a legjelentősebb csellistának tartják. Ebben a 42 percben most Dvorák h-moll csellóversenyét (op.104.) adja elő (2009-ben volt a diploma) 22:30-tól a Duna TV-n. Itt egy négyperces ízelítő:

Mindenki tudja, hogy a nagy művekben a gonosz az érdekes: Darth Vadertől Jockey Ewingon át Mephistóig mindig az intrikus szerepkör mozgatja a világot. Az emberi gonoszsággal a központban csinálta meg Edgar Allan Poe Különleges történeteiből a Különleges történetek című filmet 1968-ban Federico Fellini, Louis Malle és Roger Vadim. Mégpedig Brigitte Bardot-val (meg is korbácsolják), Alain Delonnal (jól áll neki a gonoszság), Jane Fondával, Terence Tramppal, Peter Fondával és még sok más kíválósággal. 22:45, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik