Kultúra

Mégis elkészülnek Fellini meg nem született filmjei

A Fellini Alapítvány az 1993-ban elhunyt rendező hat meg nem született filmjét akarja megvalósítani.

A Federico Fellini szülővárosában, Riminiben működő alapítvány a rendező halálának huszadik évfordulójára készül.

A alapítvány előkereste a rendező által tervezett, de végül el nem készült műveket. Közöttük szerepel az amerikai képregényekből ismert varázslóról, Mandrake-ről elképzelt film, amelyhez Fellini még jelmezpróbát is tartott Marcello Mastroiannival.

A tervek között szerepel egy Velencében, és egy a pokolban játszódó történet. Vázlatos formában megvan a világhírű rendező első önálló filmje, A Bikaborjak folytatása, amely helyett végül Fellini Az édes élet című világsikert készítette el.

A rajzokban, feljegyzésekben, fiókba zárt forgatókönyvekben fennmaradt Fellini-filmek megvalósítását a bolognai Bottega Finzioni filmiskola hallgatóira bízzák. “Lombik-Felliniket lehetetlenség kinevelni, de ahogyan az olasz reneszánszban is történt, a mesterek munkáját a titkaikat őrző műhelyek folytathatják” – fogalmazott a filmiskolát vezető Carlo Lucarelli rendező.

Megvalósításra vár a csak ötletként megmaradt Il contino e le mille miglia (A grófocska és az ezer mérföld), amelyet Fellini fiatalon írt. Ebben a történetben egy impotens gróf az Amarcordban is szereplő “Mille miglia” olasz autóversenyen való részvétellel reméli ágyba vinni egy Fellini-filmekre jellemző nőideált. Egy másik, a Gran soirée című filmötletben pedig egy Emilia Romagnában élő nemesember fiai versengenek egy új cseléd szerelméért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik