Kultúra

Brutálisnak tartják a kritikusok Angelina Jolie filmjét

Erőteljesnek, de egyúttal túl brutálisnak találták az újságírók Angelina Jolie első rendezőként jegyzett filmjét, a Budapesten forgatott In the Land of Blood and Honeyt.

Az USA-ban december 23-án bemutatott boszniai háborús dráma kritikusai többnyire egyetértenek abban, hogy Angelina Jolie markáns légkört teremt a filmmel: a Los Angeles Times szerint “lenyűgöző és váratlan”, rendkívül hiteles alkotás született, míg a Times “mélyen szívből jövő” filmről ír, a New York Daily News recenziójában pedig az áll: “Angelina Jolie arcot és lelket ad a háborúnak”. A kasszasikerre azonban a legtöbben nem tartják esélyesnek a művet, mondván: “kegyetlen és sötét” a hangulat, amire nem sokan lesznek kíváncsiak. A Los Angeles Times emellett azt is kiemelte, hogy a cselekménynek vannak gyenge pontjai.

Az 1992 és 1995 között dúló délszláv háborúban játszódó film egyébként nagy port kavart azzal, hogy már az amerikai premier előtt Golden Globe-díjra jelölték, és a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában versenyezhet kínai, belga, iráni, illetve spanyol művekkel. Ez ráadásul nem is az első botrány a mű kapcsán, ugyanis Jolie már az előkészítő munkálatok alatt összetűzésbe került a bosnyákokkal, a forgatást pedig tiltakozások és plágiumvádak kísérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik