Kultúra

A tévében: Dzsudzsák, Lajkó Félix, Gothár Péter

Miközben egy filmhős a tetőről a szemétbe ugrik, a PSV negyeddöntőt játszik, Gothár Péter vért fröcsköl, Lajkó Félix varázsol.

Férfi fut a háztetőn, üldözői a sarkában, lövések dördülnek, a férfi nagy lendületet vesz, és leugrik a mélybe. Tragédia? Dehogy, a test egy szép ívben landol a tűzlépcső aljában álló szemetesben. Az ismerős és sokszor visszatérő jelenet kapcsán biztos mindenkiben felmerült a kérdés, vajon a valóságban ez hogy van? Meg lehet úszni egy többemeletnyi szemétbe ugrást, vagy csak a hagyomány ereje legitimálja ezt a bravúrt? (Olyan szép filmes toposz ez, figyeljük meg: igaznak hisszük ezt a valószerűtlen dolgot, mert annyiszor láttuk, mert közmegegyezés van arról, hogy ezt így lehet, hogy szemetesbe ugorva meg lehet menekülni a gonosz üldözők elől.) Ezt a szép mítoszt igyekszik lerombolni (vagy megerősíteni? mindkettő hiábavaló és elhibázott dolog) az Állítólag… két szkeptikusa, reméljük, jól megbánták tettüket – hadd maradjunk már meg ebben a közmegegyezésben. A műsor 19:00-kor kezdődik a Discovery Channelen.

Ilyen is rég volt: egy magyar húzza magával Európa egyik csapatát az EL-ban – oké, épp tavaly csinálta meg ezt Gera Zoltán a Fulhammel, legyen akkor minden évben így. Most Dzsudzsák és a PSV vitézkedik, előbbi óriásit fejlődött leginkább fejben, így remélhetőleg tovább is léphet egy nagyobb európai csapathoz. Addig is most épp egy nagyobb európai csapat tornyosodik előttük: a Cardiff után itt a Benfica. A negyeddöntő első meccse Portugáliában lesz egy kissé tán lelombozott (épp most vesztették el a portugál bajnoki címre az összes esélyt), de annál elszántabb Benficával. Hajrá, Dzsudzsák, hajrá, PSV! A lassan magyar üggyé váló meccs 20:40-től a Story4-en lesz látható.

Én mondom, a dél-amerikai filmeket mindig szívesen látjuk. Jellegzetes beállításaik, egyszerű és mégis költői stílusuk, a cseh újhullámmal mutatott rokonságuk egy csapásra megkedvelteti őket a nézőkkel, még ha sokszor beszélnek nyomorúságról és társadalmi problémákról. A Machuca a 70-es évek Chiléjét idézi meg hatalmas társadalmi különbségekkel, politikai széthúzással – ismerős tünetek, nemde? Mindezt gyerekek sorsán és szemszögén keresztül láthatjuk 21:00-tól a Duna TV-n.

Elementárisabb, felfokozottabb, átszellemültebb zenészt keveset ismerünk – Lajkó Félix és zenéje könnyen sodor magával szinte mindenkit. Olyan hegedűs ő, akinél sokat számít, ha láthatjuk játék közben. Erről gondoskodik a Lajkó Félix improvizációk a várban (rossz helyesírású) című koncertfelvétel, mely egy 2007-es kvartettes felállású koncertet mutat be 14 kamera segítségével. Egy darab nyers lüktetés és lehelet 23:05-től a Duna TV-ben.

És ha már mítoszok, legendák, mesék és üstökösök: Gothár Péter Ivanovék karácsonya című színházi előadását dolgozta át tévéjátékká, a szerző az amilyen ismeretlen, olyan abszurd Alekszandr Vvegyenszkij a 20-as, 30-as évekből, Gothár pedig elszabadult, mint egy hajóágyú – darabolás, fröcskölő vér, avantgárd, irónia, szatíra, merő abszurditás. S miként Dantét Vergilius vezette végig a Poklon az Isteni színjátékban, úgy minket egy egyéves kisbaba ragad csülkön. Ínyenceknek és jó humorúaknak – 23:30, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik