Belföld

Nem érnek rá a parlamentre az Új Színház új vezetői

Dörner György és Pozsgai Zsolt sem megy el a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának mai ülésére.

A parlamenti testület „Az előadó-művészeti törvény végrehajtásának tanulságai az Új Színház igazgatói pályázata kapcsán” című napirendi pontot tárgyalja. Pozsgaiék távolmaradása abból a szinház.hu oldalon közzétett levélből derül ki, amelyet Karácsony Gergely kapott a rendezőtől, és amelyet az LMP-képviselő fontos kordokumentumnak minősít Facebook-oldalán.

Karácsony Gergelyhez írt levelében Pozsgai a testületi ülést egy képviselőházba összehívott beszélgetésnek nevezi, amelyre azért nem megy el, mert későn jött a meghívó, és egy filmjével egy filmfesztiválra utazik, mert ő így szolgálja „a magyar kultura” (sic) ügyét.

Szerinte Karácsony egyébként is hibázik, ha a képviselőházban napirendre tűz színházi kérdéseket, mert  ezzel legalizálja a színház és a politika napi kapcsolatát. Az író, rendező azt kéri a képviselőtől, hogy ne tegye ezt, mert ezt „nem teszi a gyakorlatban sem a néző, sem a színész, sem senki. Maradjon meg a színpad és a nézőtér az, aminek szánták: a játék-öröm kiélésének terepévé, ahol szeretet és öröm tanyázik. Ebben az amúgy rendkívül ellentmondásos és gondokkal teli világban erre nagyon nagy szükség van – emlékeztet az író, rendező. Pozsgai azzal zárja levelét, hogy ha hagyják őket a saját életterükben dolgozni, akkor Karácsony Gergelynek – ha jövőre elmegy a színházba – értelmi és érzelmi felüdülésben lesz része.

Pozsgai Zsolt leendő főrendező tegnap a közrádióban egyébként a kialakult feszültségeket azzal magyarázta, hogy jelentős pénztől esnek el egyesek. Bizonyos körök arra a két szóra, hogy állami támogatás, valósággal gyönyört éreznek, mert abból nem kell visszaadni semmit. „Na most ettől teljesen megbolondulnak” – mondta.

L. Simon: Novák Előd bohóckodása után Karácsony Gergelyé sem érdekel

Mint az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke fontosnak tartom, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága foglalkozzon az előadó-művészeti terület problémáival, ahogyan ezt korábban is megtette. Az Új Színház körül kialakult politikai polémia bizottsági témává tétele viszont kampányízű kísérlet – tudatta L. Simon László.
A fideszes politikus megérti, hogy Karácsony Gergely LMP-s képviselőnek fontos a II. kerületi időközi parlamenti választás sikere, de az ellenőrző albizottság fideszes tagjai, ahogy Novák Előd, úgy Karácsony Gergely esetében sem asszisztálnak ahhoz, hogy a testületi ülést saját politikai céljai szolgálatába állítsa, esetleg kampánycélokra használja.
L. Simon úgy véli: az ellenőrző albizottság nem arra való, hogy színházigazgatókat citáljanak elé, különösen, ha azok kinevezése nem az Országgyűlés kompetenciája – jelen esetben a Fővárosi Önkormányzaté. Amennyiben Karácsony Gergely valóban az előadó-művészeti törvény végrehajtásának ellenőrzésében érdekelt – ahogy az albizottsági ülés meghívójában írja –, akkor szíveskedjék megvárni a törvény módosításának hatálybalépését és – a tapasztalatok tükrében – a Fidesz a későbbiekben kész tárgyalni róla – tudatta az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik