Belföld

Orbán nekiment Tarlósnak

A kormányfő szerint a főpolgármester stílusa nem „fideszes” - írja a Népszabadság.


Fotó: MTI / Beliczay László

„Sem a kormány, sem a Fidesz nem szeretne kultúrkampfot. Ezért több mint kellemetlen, ami az Új Színházzal történik” – mondta a lapnak egy kormányzati szereplő. A miniszterelnöknek a főpolgármester állítólag említést tett a kinevezésről, de nem egyeztetett a kulturális kormányzattal, amely a lap szerint abban reménykedik, hogy 2012 februárjáig még történhet valami változás a teátrum ügyében.

A Fideszben meglehetősen sokan megütköznek Tarlós István vezetői gyakorlatán. Sőt a Népszabadság információi szerint a frakció hétfői zárt ülésén Orbán Viktor is kritikus éllel beszélt a főpolgármesterről egy a 2012-es büdzsé és a közösségi közlekedés finanszírozására vonatkozó kérdés kapcsán. A jelenlévők szerint a miniszterelnök közölte: korábban jelezte Tarlósnak, nem járt el bölcsen, amikor lemondott parlamenti mandátumáról, „és jobban tette volna, ha a Fidesz-frakcióban marad”, hiszen a parlamentben a fővárost komolyan érintő kérdések dőlnek el.


Fotó: Neményi Márton

KDNP-s és fideszes képviselők szerint Orbán Viktor azt érzékeltette, hogy a főpolgármester által képviselt stílus, nem „fideszes”.

A főpolgármester az elmúlt időben nyílt vitákba keveredett olyan erős fideszesekkel, mint Rogán Antal, Láng Zsolt, Pesti Imre, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét (BÖSZ) pedig megalakulásakor „súlytalan gittegyletnek” minősítette. Emellett tavaly decemberben a Matolcsy-tárcát illetően „képességbeli problémákról” beszélt, amiért a miniszter nem utalta át idejében a BKV-nak járó 12 milliárd forintot, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter pedig elutasította a fővárosi trolibusz- és villamosbeszerzésre vonatkozó 118 milliárdos budapesti igényt. A Népszabadság kormányzati forrásai szinte biztosra veszik, hogy noha Tarlósnak ez szívügye, nem lesz külön Budapest-törvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik